• Vianočné pečenie perníkov v Klube dôchodcov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné pečenie perníkov v Klube dôchodcov.

            Dňa 16.12.2022 sme s prváčikmi navštívili miestny Klub dôchodcov. Seniori nás srdečne privítali v klube v Kultúrnom dome v Marcelovej. Deti mali možnosť vyskúšať miesenie cesta, vaľkanie, vykrajovanie medovníkov a lineckých koláčikov, ozdobovanie medovníkov farebnou cukrovou penou. Všetci sme sa cítili veľmi dobre, seniori boli veľmi láskaví a milí k našim deťom. Deti dostali ovocie, džúsiky, a keksíky ako darček za ich šikovnosť. Celý kolektív babičiek k nám bol veľmi priateľský a radi sa niekedy vrátime do ich láskavého kolektívu. Ďakujeme pekne.

          • Vianočná súťaž v aranžovaní v Hurbanove

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná súťaž v aranžovaní v Hurbanove.

            Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov Komárno so sídlom v Hurbanove sa po dvoch rokoch pandémie opäť rozhodlo zorganizovať okresnú súťaž v aranžovaní. Súťaž bola určená pre žiakov ZŠ. Súťažilo sa ľubovoľnou technikou na tému vianočné aranžmá na stôl. Žiaci mali možnosť súťažiť v dvoch kategóriách ročníky 1-4 a ročníky 5-9. Do súťaže sa zapojili základné školy z okresu Komárno. Všetci žiaci boli veľmi tvoriví, šikovní a aranžovali krásne vianočné ozdoby na vianočný stôl, adventné vence a ikebany. Naši žiaci, ktorí nás reprezentovali, získali krásne umiestnenia: Ema Cabadová 4. A – 1. miesto, Lukáš Fulajtár 1.A – 3. miesto, Zoé Krausz 3.A – 4. miesto, z ocenení sa veľmi tešili. Túto súťaž snímala aj mestská televízia a preto si našich žiakov budete vedieť pozrieť na internete na stránke: www.tvhemeu.sk.

          • Pozdravenie jubilantov obce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pozdravenie jubilantov obce .

            Dňa 9. decembra 2022 pozdravili naši žiaci 3., 4. a 5. ročníka jubilantov obce Marcelová. Žiaci z folklórnej skupiny školy Marcelka predniesli vianočné priania, zatancovali ľudový tanček z Východnej dievčatá a na záver spoločne zaspievali vianočnú pieseň Šťastné a veselé od Dominiky Mirgovej.

          • Oslava sv. Mikuláša a vianočná besiedka ZŠ Marcelovej

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Oslava sv. Mikuláša a vianočná besiedka ZŠ Marcelovej.

            Dňa 6.12.2022, po dvojročnej pauze a niekoľko týždňovej príprave, sme znova ukázali, že aj malá škola dokáže veľké veci. V miestnom kultúrnom dome žiaci pod vedením svojich pedagógov školy predstavili jedinečný program, počas ktorého sa všetci prítomní diváci mohli, na viac ako dve hodiny, dostať do vianočnej rozprávky. Program vianočnej akadémie bol plný hudby, tanca, spevu, zvončekov a ihličia, svetielok, detskej radosti i učiteľskej a rodičovskej hrdosti. Žiaci školy ukázali, že snaha, svedomitá príprava v spojení s talentom a milotou detskej duše, je tá správna kombinácia pre adventné obdobie. Práve v predvianočnom období je čas na spomalenie, spojenie rodín a priateľov. Jednotlivé vystúpenia žiakov dokázali zastaviť zhon všetkých dospelých. Pri vianočných piesňach zablúdili mysľou do spomienok na detstvo. Tanečné choreografie rozhýbali aj tie najstuhnutejšie kolená. Svet naokolo sa stíšil a pookrial. Premiéru počas programu mal aj novozaložený dramatický krúžok - Dramaťáčik na vŕšku, so svojim predstavením, najstaršieho vianočného príbehu, o narodení Ježiška. Medzi najmilšie vystúpenia patrili tanečné choreografie prváčikov. Diváci sa mohli zabaviť pri vtipných scénkach starších žiakov. Jemnosť pohybov ukázali žiaci pri scénickom tanci. Tradície našich predkov predstavil detský folklórny súbor školy „Marcelka“. Vzácnymi hosťami v programe vianočnej akadémie boli aj deti z materskej školy Lipa v Marcelovej s ich pani riaditeľkou Katarínou Pécsiovou a dievčatá z tanečného odboru SZUŠ S. Czafrangóovej pod vedením ich pani učiteľky Miriamy Gažovej. Keďže sa vianočná akadémia konala na sviatok sv. Mikuláša, celý program sledoval z čestného miesta aj samotný svätý Mikuláš, ktorý so sebou priniesol plné vrecia sladkých balíčkov. Mikuláš nezabudol na žiadne dieťa ani žiaka. Po odovzdaní darov v podobe úsmevu, lásky a spomienok, sme sa všetci stretli pri bohato prestretom vianočnom stole a spoločne sme ochutnávali výborné koláčiky, zákusky či pagáčiky, ktoré s láskou pripravili mamičky a babičky našich žiakov. Úprimne im za všetky dobroty aj vzácny čas ďakujeme. Spomienky na tento nezabudnuteľný večer budú v srdciach všetkých prítomných vzácnych hostí, divákov, zamestnancov školy a účinkujúcich detí.

          • Zbierka hračiek pre deti z Ukrajiny

          • Práve v týchto dňoch navštívil deti na Slovensku Mikuláš a nechal deťom v čistých čižmičkách dobroty a sladkosti.

             

            Vedeli ste, že k ukrajinským deťom Mikuláš chodí trošku neskôr a to 19.12.2022?  Tradície sa tiež trošku líšia, pretože na Ukrajine Mikuláš nosí hračky a nie do topánok ale pod vankúš.

             

            Preto Vás chceme osloviť s ponukou na pomoc. V stredu 14.12.2022 nás v našej škole navštívia vojaci z Ozbrojených síl Slovenskej republiky a urobia pre naše deti prednášku. Poprosili nás o spoluprácu v tom, aby sme pozbierali hračky, ktoré sú funkčné a s ktorými sa už naše deti nehrajú, ale ktoré by ešte urobili radosť a vyčarili úsmev na tvári práve deťom z Ukrajiny, ktoré sú ubytované v záchytnom stredisku v Gabčíkove. Ak doma máte takéto hračky, ktoré ste ochotní darovať deťom, môžete tak urobiť do stredy.

             

            Ďakujeme!

          • Víťazi okresného kola Technickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Víťazi okresného kola Technickej olympiády.

            Dňa 24.11.2022 sa konalo okresné kolo Technickej olympiády na Strednej odbornej škole technickej v Komárne. Našu školu reprezentovali v kategórii A žiaci 8. ročníka Filip FoltinMarek Novák a v kategórii B žiačka 6. ročníka Madeline Keszegová.
            Technická olympiáda pozostávala z písomnej časti – testu, v ktorej mali žiaci odpovedať na 20 otázok a z praktickej časti, kde žiaci vyrábali na základe technického výkresu konkrétny výrobok. Žiaci z 8.ročníka sa umiestnili na 9. mieste a žiačka 6. ročníka sa umiestnila na peknom 5. mieste.

            Menovaným žiakom gratulujeme a  ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Krúžok šikovných rúk

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok šikovných rúk.

            Na našej škole sme aj tento školský rok 2022/2023 rozbehli krúžok šikovných rúk. Na tomto krúžku si deti môžu okrem tradičného zhotovovania rôznych výtvarných prác, výrobkov vyskúšať činnosti ako napr. varenie pudingu, prípravu rôznych zdravých pomazánok a pod.

          • Víťaz olympiády SJL

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Víťaz olympiády SJL.

            Filip Foltin získal 3. miesto v okresnom kole olympiády zo slovenského jazyka a literatúry Dňa 10.11. 2022 sa v Základnej škole na Rábskej ulici v Kolárove uskutočnilo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaže sa každoročne zúčastňujú najúspešnejší riešitelia olympiády z každej školy. Svoje vedomosti a talent musia obhájiť v 3 rôznych disciplínach. Tento rok absolvovali vedomostný test , neskôr museli svoju tvorivosť dokázať pri transformácii textu. Napokon svoju lásku k „ľúbozvučnej slovenčine“ a rečnícke nadanie predviedli pri vytváraní a prednášaní rečníckeho prejavu. Našu školu na súťaži reprezentoval víťaz školského kola, žiak 8.A, Filip Foltin. V silnej konkurencii zabojoval a obsadil vynikajúce 3. miesto. Srdečne mu gratulujeme!

          • Pozdravenie dôchodcov pri príležitosti Dňa úcty k staším

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pozdravenie dôchodcov pri príležitosti Dňa úcty k staším.

            Návšteva Klubu dôchodcov v Marcelovej Z príležitosti Mesiaca úcty k starším naši žiaci na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili milé pozdravy a pripravili darčekový košík. Keď bolo všetko hotové, žiaci zo školskej rady si dohodli termín návštevy v Klube dôchodcov a darčeky im zobrali osobne. Stalo sa tak 26.10.2022 popoludní, keď strávili príjemný čas pri rozhovoroch s našimi dôchodcami. Žiaci si pre starších v klube pripravili krátky program v podobe milých slov a dobrých prianí do života. Dôchodkyne si pre deti zas pripravili výborné pohostenie.

          • Environmentálny deň v prírodnom prostredí spojený s dejepisnou exkurziou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Enviroexkurzia piatakov Marcelovské piesky

            Dňa 14.10.2022 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie – Návšteva miestnych cintorínov. Na cintorínoch v Marcelovej i v časti Krátke Kesy spoznávali tajomstvá náhrobných kameňov rímskokatolíckej a reformovanej cirkvi.  Zároveň absolvovali aj Environmentálny deň v prírodnom prostredí, v rámci ktorého navštívili chránenú prírodnú rezerváciu Marcelovské piesky a spoznali miestne kultúrne pamiatky.

          • Výchovný koncert s Braňom Jobusom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výchovný koncert s Braňom Jobusom.

            Výchovný koncert a beseda s Braňom Jobusom Branislav Jobus je hudobník, spevák ale aj autor detských kníh. Dňa 4. októbra 2022 sa v kultúrnom dome v Hurbanove, žiaci prvého stupňa zúčastnili výchovného koncertu a besedy s Braňom Jobusom. Žiaci sa dozvedeli o procese vzniku jeho knižiek. Rozprávanie bolo sprevádzané piesňami o hrdinoch z jeho kníh. Medzi najdôležitejšie črty tvorby Braňa Jobusa patrí hlavne fakt, že všetky príbehy jeho rozprávkových postáv, majú pôvod v jeho vlastných zážitkoch. Žiakom sa najviac páčil príbeh o pani učiteľke, ktorej snom bolo vystupovať v knižke pre deti. Braňo Jobus jej toto želanie splnil a napísal podľa nej postavu v knižke Plajko. Pani učiteľka mu tiež chcela splniť prianie a tak, keď ju požiadal o ruku, vzala si ho za manžela. Takýto rozprávkový život má autor detských knižiek. Knižky Branislava Jobusa môžu žiaci nájsť aj v našej školskej knižnici.

          • Ako udržovať naše ihriská

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako udržovať naše ihriská.

            Údržba detského ihriska So žiakmi 8. ročníka sme na hodine technickej výchovy boli opravovať niektoré časti detského ihriska, ktoré boli poškodené vandalmi alebo vplyvom počasia. Dievčatá vysádzali letničky podľa ročného obdobia do jednotlivých stojanov a chlapci opravovali poškodené lavičky a striešku na hmyzom hoteli. Pozbierali sme odpadky a vyzametali ihrisko – Človeče nehnevaj sa!