• Okresné kolá vo volejbale

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolá vo volejbale.

            Mini Open for Kids 22.apríla sa naši žiaci ročníkov 3.-4. zúčastnili predposledného kola celoročnej súťaže Mini Open for Kids. Organizátorom tohto kola bola naša škola. Reprezentovali ju 2 družstvá. S pomedzi 4-roch družstiev sa: družstvo Marcelová „A“ umiestnilo na 1. mieste a družstvo Marcelová „B“ na krásnom 2. mieste. Za doterajšiu reprezentáciu všetkým hráčom a hráčkam blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole. MIDI volejbal chlapci Dňa 28.02.2024 sa na ZŠ Eotvosa v Komárne uskutočnilo 2.kolo okresnej súťaže vo volejbale v kategórii Midi chlapci. Naši chlapci tentoraz skončili na 3.mieste. V ďalších kolách im držíme palce a želáme veľa šťastia. Zároveň im ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalšie kolo, ktoré sa uskutoční v máji v Komárne. MIDI volejbal dievčatá Dňa 19.04.2024 sa na ZŠ Rozmarínová v Komárne uskutočnilo 3.kolo okresnej súťaže vo volejbale v kategórii Midi dievčatá. Naše dievčatá tentoraz skončili na 4.mieste. Napriek tesným prehrám im v ďalších kolách držíme palce a želáme veľa šťastia. Zároveň im ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalšie kolo, ktoré sa uskutoční v máji na Gymnáziu Ľ. Šuleka.

          • 52. ročník krajského kola Geografickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 52. ročník krajského kola Geografickej olympiády.

            Dňa 16. apríla 2024 sa konalo krajské kolo geografickej olympiády. Súťažiaci sa stretli na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Najúspešnejší žiaci okresných kôl kategórií F (žiaci 6. a 7. ročníka) a E (žiaci 8. a 9. ročníka) mali možnosť vzájomne si zmerať svoje vedomosti z monotematickej a teoretickej časti a zručnosti z praktickej časti. V oboch kategóriách súťažilo po 21 žiakov, ktorí reprezentovali svoje okresné mestá v rámci Nitrianskeho kraja. Našu školu v kategórii E reprezentovali Dominik Binčík, žiak 8.A triedy a Petr Balabolkin, žiak 9.A triedy. Dominik sa umiestnil na veľmi peknom 5. mieste s počtom bodov 90 a získal nové skúsenosti. Veríme, že v úspešnej reprezentácii našej školy bude pokračovať aj v novom školskom roku. Veľkým úspechom našej školy je postup Petra do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 24.-25. mája 2024 v Tatranskej Lomnici. Peter preukázal výborné vedomosti a zručnosti a umiestnil sa na krásnom 1. mieste s počtom bodov 93. Chlapcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za ich dôkladnú prípravu na olympiádu a vynikajúcu reprezentáciu našej školy! Petrovi držíme palce a prajeme veľa šťastia, aby čo najúspešnejšie zvládol aj celoslovenské kolo! Teší nás, že sa nám darí medzi žiakmi našej školy nachádzať talenty, podporovať ich k postupnému zdokonaľovaniu sa a byť inšpiráciou aj pre ostatných spolužiakov.

          • Aktivity na hodinách biológie a chémie

          • Na hodinách biológie a chémie sa žiaci okrem osvojovania nových vedomostí venujú aj skupinovému riešeniu otvorených úloh, vzájomnej diskusii a v neposlednom rade  experimentovaniu, čím si osvojujú dôležité spôsobilosti, predovšetkým spôsobilosť objektívne a spoľahlivo pozorovať a opísať pozorované. Poznávanie javov a procesov prebiehajúcich v prírode vo vzájomných súvislostiach vedie žiakov k chápaniu prírody ako celku.

          • Informácie k zápisu do 1.ročníka na školský rok 2024/2025

          • Milí rodičia budúcich prváčikov,

            Základná škola Cesta na vŕšku 1, Marcelová Vás pozýva

            na ZÁPIS PRVÁKOV na školský rok 2024/2025

             

            - Od 1.4.2024 do 30.4.2024 môžete svojho predškoláka zapísať - elektronicky vygenerovaním prihlášky na portáli ministerstva školstva - https://prihlaska.iedu.sk/.                                                                            

            V takomto prípade zákonný zástupca/ zákonní zástupcovia podpíšu prihlášku osobne v deň konania zápisu alebo k elektronickej prihláške priložia tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (Príloha č. 4).

            - Individuálne Vaše dieťa môžete zapísať v priestoroch základnej školy 9. apríla 2024, v čase od 13.00 do 18.00 hod.  – prihláška v listinnej podobe s podpisom oboch zákonných zástupcov (Príloha č. 1)

            Dôležité informácie:

            1. Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Žiak plní povinnú školskú dochádzku podľa trvalého bydliska v základnej škole v školskom obvode, ak sa zákonný zástupca nerozhodne inak.

            2. Zápisu sa musia zúčastniť deti, ktoré do 31.8.2024 dovŕšia 6 rokov.

            3. Na zápis sa musí dostaviť dieťa spolu so zákonným zástupcom.

            4. O prijatí dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky rozhodne riaditeľ základnej školy do 15. júna 2024.

            5. V prípade, ak dieťa nedosiahlo školskú zrelosť, materská škola vydá rozhodnutie o pokračovaní v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole (odklad) s informovaným súhlasom rodiča. Kópia rozhodnutia je súčasťou prihlášky do základnej školy.

            6. Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, musí predložiť aj prílohy, ktorými sú: súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            7. Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            8. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje:

            - ak jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napr. neoverenou kópiou rozhodnutia súdu)

            - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu

            - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa (Príloha č. 2).

            9. Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (Príloha č. 3).

            10. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania.

            11. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            12. Ak zákonný zástupca neprihlási školopovinné dieťa na zápis do školy a nedbá o jeho riadnu dochádzku do školy, obec postupuje podľa § 37 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Priestupku sa dopustí ten, kto ohrozuje výchovu a vzdelávanie maloletého najmä tým, že neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku alebo zanedbáva starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Za priestupok možno uložiť pokutu do 331,50 eur.

             

            Pri overovaní správnosti údajov zákonní zástupcovia dieťaťa predložia:

            • Rodný list dieťaťa
            • Občiansky preukaz zákonného zástupcu
            • Podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa
            • V  prípade neúplnej rodiny rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do výchovy a súhlas druhého zákonného zástupcu (čestné prehlásenie)  

            Dokumenty budú v tlačenej podobe k dispozícii aj na zápise.

            V prípade ďalších otázok nás kontaktujte na:

          • 60. ročník Chemickej olympiády

          • Dňa 14.03.2024 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády kategória D. Súťaž prebehla na Základnej škole Jána Amosa Komenského v Komárne. Našu školu úspešne reprezentoval Oliver Beke, žiak 9.A triedy, ktorý mal možnosť preveriť si svoje vedomosti v teoretickej rovine i praktickej laboratórnej činnosti. Oliverovi zo srdca blahoželáme k dosiahnutému výsledku.

          • 58. ročník Biologickej olympiády

          • Dňa 13.02.2024 sa tradične v priestoroch Základnej školy Rozmarínová v Komárne uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategória C. Našu školu reprezentoval Miroslav Tóth, žiak 9.A triedy, ktorý si v teoreticko - praktickej časti vybojoval úspešné 11. miestoMirkovi zo srdca blahoželáme k dosiahnutému výsledku.

             

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2024.

            Kde bolo tam bolo, na Základnej škole v Marcelovej, v kráľovstve Na vŕšku, sa dňa 22.3.2024 otvorili dvere a privítali vzácnu návštevu. Budúcich prvákov.

            Program ,,Dňa otvorených dverí“ sa začal krátkou ukážkou krúžkovej činnosti školy v podobe kultúrneho programu zloženého z tanečných, speváckych a recitátorských vystúpení žiakov školy. Po milom privítaní návštevníkov pani riaditeľkou Mgr. Agnesou Kajtárovou, sa budúci prváci v sprievode rodičov zúčastnili otvorených hodín u prvákov, druhákov, tretiakov a štvrtákov. V 1.A  sa dostali do rozprávkového sveta so šašom Šlabikárom a čarovnou kabelkou pani učiteľky. V druhom ročníku skúmali prírodu, zdravú výživu a ďalšie zaujímavé javy. Tretiaci sa predviedli pri rozprávkovom čítaní a zábavných aktivitách s rozprávkou o Snehulienke. Ukážku anglického jazyka zažili u štvrtákov. Okrem týchto zaujímavých hodín si budúci prváci mohli vyrobiť krásne veľkonočné ozdoby a zatrénovať v telocvični. Keď im už v bruškách škvŕkalo, starší žiaci ich pohostili zdravými dobrotami, ktoré vytvorili so svojimi pedagógmi a koláčikmi od rodičov  našich žiakov, za čo im všetci pekne ďakujeme.

            Za návštevu všetkým ďakujeme a tešíme sa na vás prvého septembra.

          • Víťazi okresného kola geografickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Víťazi okresného kola geografickej olympiády.

            Blahoželanie žiakom k úspechom na okresnom kole geografickej olympiády

             

            Dňa 12.3.2024 sa úspešní riešitelia školského kola geografickej olympiády zúčastnili 52. ročníka okresného kola olympiády. Súťaž prebiehala v troch kategóriách – kat. E (žiaci 8. – 9. ročníka), kat. F (žiaci 6. – 8. ročníka) kat. G (žiaci 5. ročníka).Žiaci súťažili v dvoch častiach. Úlohy pozostávali z teoretickej a monotematickej časti, miestnej krajiny a praktickej časti zameranej na prácu s atlasom.

            Spomedzi veľkej konkurencie sa naši žiaci stali úspešnými riešiteľmi a získali nasledovné vynikajúce umiestnenia:

            • kat. G -     Laura Čepelová       - 10. miesto

                             Samuel Keszeg          - 11. miesto

            • kat. E -     Zara Pavlusíková     - 5.-6. miesto

            Tomáš Šutovec          - 8. miesto

            • kat. F -      Dominik Binčík        - 2. miesto

             Petr Balabolkin        - 3. miesto

            Všetci súťažiaci získali nové skúsenosti i zážitky. Našim reprezentantom školy srdečne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechov.

            Na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 16.4.2024 v Zlatých Moravciach, nás budú reprezentovať Dominik Binčík a Petr Balabolkin. Prajeme im veľa úspechov a výborné výsledky. Držíme im palce!