• Víťaz olympiády SJL

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Víťaz olympiády SJL.

            Filip Foltin získal 3. miesto v okresnom kole olympiády zo slovenského jazyka a literatúry Dňa 10.11. 2022 sa v Základnej škole na Rábskej ulici v Kolárove uskutočnilo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaže sa každoročne zúčastňujú najúspešnejší riešitelia olympiády z každej školy. Svoje vedomosti a talent musia obhájiť v 3 rôznych disciplínach. Tento rok absolvovali vedomostný test , neskôr museli svoju tvorivosť dokázať pri transformácii textu. Napokon svoju lásku k „ľúbozvučnej slovenčine“ a rečnícke nadanie predviedli pri vytváraní a prednášaní rečníckeho prejavu. Našu školu na súťaži reprezentoval víťaz školského kola, žiak 8.A, Filip Foltin. V silnej konkurencii zabojoval a obsadil vynikajúce 3. miesto. Srdečne mu gratulujeme!

          • Pozdravenie dôchodcov pri príležitosti Dňa úcty k staším

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pozdravenie dôchodcov pri príležitosti Dňa úcty k staším.

            Návšteva Klubu dôchodcov v Marcelovej Z príležitosti Mesiaca úcty k starším naši žiaci na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili milé pozdravy a pripravili darčekový košík. Keď bolo všetko hotové, žiaci zo školskej rady si dohodli termín návštevy v Klube dôchodcov a darčeky im zobrali osobne. Stalo sa tak 26.10.2022 popoludní, keď strávili príjemný čas pri rozhovoroch s našimi dôchodcami. Žiaci si pre starších v klube pripravili krátky program v podobe milých slov a dobrých prianí do života. Dôchodkyne si pre deti zas pripravili výborné pohostenie.

          • ZŠ Marcelová - ocenenie - víťaz Národnej ceny za service learningový projekt - víťaz Angažovaná škola

          • „Už tretí ročník oceňovania Angažovaná škola ukázal zmenu v kvalite výchovy k dobrovoľníctvu na školách. Školy už nevnímajú priestor na dobrovoľníctvo svojich žiakov iba v zbierkach a jednodňových podujatiach na skrášlenie verejného priestoru. Pripravujú s nimi dlhodobé projekty, ktoré menia komunitu a rozvíjajú všetkých ich účastníkov a účastníčky – žiakov, ale aj prijímateľov služby,“ uvádza Dominika Hradiská, riaditeľka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií, organizátora oceňovania Angažovaná škola.

            V roku 2022 na cenu Angažovaná škola bola nominovaná aj naša škola s projektom "Plníme detské sny". Spomedzi 6 finalistov odborná komisia  vybrala 2 dvoch víťazov – jedného v kategórii základných škôl a jedného v kategórii stredných škôl. Komisia bola zložená z odborníkov, ktorí sa dlhodobo venujú stratégii service learningu, vzdelávaniu učiteľov v tejto oblasti a ich podpore, ako aj podpore žiakov a študentov v jej implementácii. V komisii boli zároveň zastúpení odborníci z mimovládneho sektora, akademickej sféry a ministerstva školstva.

             

            Víťazom tretieho ročníka oceňovania:

            Angažovaná škola v kategórii ZŠ a držiteľom zlatej značky Angažovaná škola

             

            sa stala

             

            Základná škola Marcelová s projektom "Plníme detské sny".

             

            V rámci projektu žiaci zrenovovali autobusové zastávky, vyčistili jaseňový lesík - ekopark a vybudovali oddychovo-relaxačnú zónu – Detské ihrisko pre miestnu komunitu.

             

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Podrobnú tlačovú správu o ocenených projektoch Angažovanej školy a odkazy na videá o držiteľovi zlatej značky Angažovaná škola 2022 nájdete v prílohe tejto Novinky.

          • ZŠ Marcelová - víťaz národnej ceny Angažovaná škola 2022

          • Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií pod záštitou MŠVVaŠ SR udeľuje národnú cenu Angažovaná škola pre školy realizujúce progresívny service learningový projekt podporujúci aktívne občianstvo a aktivity v prospech komunity, ktorými škola dosahuje svoje vzdelávacie ciele. Naša škola sa v kalendárnom roku 2022 dostala medzi finalistov oceňovania s projektom relaxačno oddychovej zóny "Plníme detské sny". Finále sa konalo v Banskej Bystrici dňa 11.10.2022. Na konferencii našu školu reprezentovali žiaci Petr Balabolkin, Marek Novák a Filip Foltin z 8. A triedy. S radosťou Vám môžeme oznámiť, že ZŠ Marcelová sa stala národným víťazom titulu Angažovaná škola. Naša škola bola nominovaná aj na medzinárodné ocenenie Regional Service Learning Award. Podujatie na odovzdávanie medzinárodných ocenení bude realizované online, cez aplikáciu Zoom a bude sa konať 20.10. (štvrtok) o 12:00.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolupodieľali na realizácii projektu a naplnení detského sna.

            Vyhodnotenie môžete spolu s nami sledovať on-line prostredníctvom linku:  AWARD CEREMONY - REGIONAL SERVICE-LEARNING AWARD 2022 | Facebook

          • List Ivanovi Bellovi, zážitkové a projektové vyučovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album List Ivanovi Bellovi, zážitkové a projektové vyučovanie.

            Geografia je pre piatakov nový predmet, ale prejavujú oň veľký záujem a rýchlo si ho obľúbili. Na hodinách sa hravou formou oboznamujú so záhadami Zeme a vesmíru, osvojujú si nové pojmy, spoznávajú svet okolo nás. Témy, ktoré ich fascinujú, ďalej rozvíjajú v rámci projektov, napr. o vesmíre, kozmonautike, moreplavcoch či objavovaní Zeme. Z toho vyplývajúc sa preto rozhodli napísať i list prvému slovenskému kozmonautovi Ivanovi Bellovi, na ktorého sú veľmi hrdí a zároveň ho pozvali na online besedu. Teraz horlivo čakajú na jeho odpoveď. Žiakov takáto forma práce baví, popritom si rozvíjajú svoju kreativitu a prehlbujú si svoje poznatky a zručnosti štúdiom odbornej literatúry a prácou s informáciami. Prepájajú tým vedomosti z geografie, informatiky, slovenského jazyka i výtvarnej výchovy.

          • Environmentálny deň v prírodnom prostredí spojený s dejepisnou exkurziou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Enviroexkurzia piatakov Marcelovské piesky

            Dňa 14.10.2022 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie – Návšteva miestnych cintorínov. Na cintorínoch v Marcelovej i v časti Krátke Kesy spoznávali tajomstvá náhrobných kameňov rímskokatolíckej a reformovanej cirkvi.  Zároveň absolvovali aj Environmentálny deň v prírodnom prostredí, v rámci ktorého navštívili chránenú prírodnú rezerváciu Marcelovské piesky a spoznali miestne kultúrne pamiatky.

          • Výchovný koncert s Braňom Jobusom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výchovný koncert s Braňom Jobusom.

            Výchovný koncert a beseda s Braňom Jobusom Branislav Jobus je hudobník, spevák ale aj autor detských kníh. Dňa 4. októbra 2022 sa v kultúrnom dome v Hurbanove, žiaci prvého stupňa zúčastnili výchovného koncertu a besedy s Braňom Jobusom. Žiaci sa dozvedeli o procese vzniku jeho knižiek. Rozprávanie bolo sprevádzané piesňami o hrdinoch z jeho kníh. Medzi najdôležitejšie črty tvorby Braňa Jobusa patrí hlavne fakt, že všetky príbehy jeho rozprávkových postáv, majú pôvod v jeho vlastných zážitkoch. Žiakom sa najviac páčil príbeh o pani učiteľke, ktorej snom bolo vystupovať v knižke pre deti. Braňo Jobus jej toto želanie splnil a napísal podľa nej postavu v knižke Plajko. Pani učiteľka mu tiež chcela splniť prianie a tak, keď ju požiadal o ruku, vzala si ho za manžela. Takýto rozprávkový život má autor detských knižiek. Knižky Branislava Jobusa môžu žiaci nájsť aj v našej školskej knižnici.

          • Ako udržovať naše ihriská

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako udržovať naše ihriská.

            Údržba detského ihriska So žiakmi 8. ročníka sme na hodine technickej výchovy boli opravovať niektoré časti detského ihriska, ktoré boli poškodené vandalmi alebo vplyvom počasia. Dievčatá vysádzali letničky podľa ročného obdobia do jednotlivých stojanov a chlapci opravovali poškodené lavičky a striešku na hmyzom hoteli. Pozbierali sme odpadky a vyzametali ihrisko – Človeče nehnevaj sa!

          • Opäť sme rozbehli volejbalový krúžok

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Opäť sme rozbehli volejbalový krúžok .

            Na našej škole sme opäť zahájili volejbalový krúžok. Tréningy prebiehajú pod vedením profesionálnych trénerov Réky Nagy a Emanuela Kohúta, ktorí sú reprezentanti Volejbalového klubu Spartak Komárno. E. Kohút je 4-násobný najlepší volejbalista roka na Slovensku. Veľká vďaka patrí Ing. Veronike Zajacovej, ktorá sa spolupodieľala na tomto projekte a venuje sa talentom v danom športe na našej škole.

          • Školský podporný tím na ZŠ Marcelová

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský podporný tím na ZŠ Marcelová.

            Každý žiak je výnimočný a jedinečný zároveň. Pre deti, ktoré si vyžadujú citlivejší a individuálny prístup je tu náš odborný tím. Tvoria ho: školská špeciálna pedagogička a dve asistentky učiteľa. Pomáhajú im začleniť sa a napredovať vo výchovno-vzdelávacom procese. Ich odborná činnosť spočíva aj v aktívnej spolupráci s pedagógmi, s rodičmi a vedením školy.

          • Projekt ,,Again together!"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt ,,Again together!".

            Milé deti a vážení rodičia, s radosťou Vám oznamujeme, že Rozhodnutím predsedu vlády SR zo dňa 16. 09. 2022 našej škole bola schválená dotácia na realizáciu projektu „Again together!“ vo výške 4 800,-€ v rámci Vyzvania predsedu vlády SR pre oblasť rozvoja komunitného života. Cieľom projektu je aktívne zapájať žiakov školy i širokú verejnosť do komunitného života obce, vytvoriť pre všetkých miesto pre individuálny a spoločenský rozvoj a vybudovanie workout ihriska pri škole.

          • LETNÁ ŠKOLA 2022

          • Dňa 15.08.2022 o 8:00 h sa otvárajú brány Letnej školy. Každého nadšenca srdečne očakávame.

            Termín: 15.08.2022 - 19.08.2022   od 8:00 h do 15:00 h

                         22.08.2022 - 26.08.2022   od 8:00 h do 15:00 h

          • Testovanie žiakov 9. ročníka - T9 2022

          • Vážení rodičia,

            dňa 06.04.2022 (v stredu) sa uskutoční testovanie žiakov 9. ročníka – T9 z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika. Zúčastnia sa ho všetci žiaci 9. ročníka. Testovanie bude prebiehať na našej škole.  Žiaci budú vopred o všetkom informovaní. 

            Výchovná poradkyňa: Mgr. Zuzana Duka