• Pomôžme Ukrajine!

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            všetci dobre vieme, čo prežívajú ľudia na Ukrajine. Preto sa aj Základná škola Cesta na vŕšku 1, Marcelová pod záštitou Obecného úradu v Marcelovej rozhodli, že zorganizujú v dňoch 01.03.2022 a 02.03.2022 v čase od 08.00 hod do 18.00 hod v priestore Kultúrneho domu v Marcelovej dobrovoľnú charitatívnu zbierku pre vojnou zmietanú Ukrajinu. Zapojiť sa a podporiť zbierku môžete tým, že prinesiete trvanlivé potraviny a jedlo pre deti (konzervy, polievky, sladkosti, džúsy, piškóty, sušené mlieko pre deti – Sunar a podobne), hygienické potreby pre ženy a deti (detské plienky, vlhčené utierky, hygienické vložky a podobne).

            Nebuďme ľahostajní k utrpeniu našich susedov! Ďakujeme za každú pomoc!

          • DAROVANIE 2% Z DANÍ

          • Vážení rodičia a priatelia školy,
            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            a) skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            b) skvalitnenie vybavenia školy

            Za Vašu podporu vopred ďakujeme.

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - položka Ako postupovať - Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ? - Prístupné tlačivá: Potvrdenie o zaplatení dane a Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane. Potrebné údaje o prijímateľovi 2% nájdete v rámčeku.

            Kliknite, prosím, na odkaz:
             

            Do tlačív sa dá priamo písať. 

          • "Spolu múdrejší 3"

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Naša škola rozbieha úspešný projekt "Spolu múdrejší 3", na ktorý získala grant z MŠVVaŠ SR. Projekt bude realizovaný v období január - jún 2022 a je určený všetkým žiakom školy.

            Cieľ: Úspešné zvládnutie zameškaného učiva a dosahovanie učebných výsledkov žiakov, ktoré znovu budú zodpovedať ich skutočným schopnostiam a osobnostným predpokladom. 

            Všetci vieme, že pandémia Covid 19. a dištančné vzdelávanie, ktoré nie je plnohodnotnou náhradou prezenčného vzdelávania, výrazne ovplyvnili výchovno - vyučovacie výsledky našich žiakov. Z daného dôvodu ponúkame možnosť doplniť a prehĺbiť si  vedomosti a zručnosti všetkých žiakov formou doučovania po skončení riadneho vyučovania.

            Zámerom projektu je zlepšiť výchovno - vyučovacie výsledky žiakov a možnosť zažiť v škole opäť úspech!

            Zahájenie projektu: 1. stupeň - 17.01.2022 

                                            2. stupeň - 01.02.2022

                      Tešíme sa na Vás.

                                                     Tím pedagógov školy

          • Program - Spolu múdrejší 3

          • Základná škola Marcelová na základe výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sa uchádza o grant pre program doučovania „Spolu múdrejší 3“ na mesiace január až jún 2022.

            Cieľom programu je zlepšovanie vedomostí a zručností žiakov v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu prostredníctvom doučovania.

          • Nástup do školy od 10. januára 2022

          • Dobrý deň, milé deti, chceme Vás srdečne pozdraviť na začiatku nového roka!

            Veríme, že ste pripravení ho úspešne zvládnuť a získať čo najviac nových vedomostí, zážitkov a skúseností. Milé deti, prajeme Vám úspešný štart do nového kalendárneho roka, veľa úspechov a pevné zdravie!

            Vážení rodičia, srdečne zdravíme aj Vás!

            Rovnako Vám prajeme úspešný rok, veľa zdravia a mnoho síl a elánu do nadchádzajúceho roka!  Keďže opäť rozbiehame  vyučovanie, chceme Vás poprosiť o ochotu a spoluprácu. Od 10. januára 2022 nastupujú všetci žiaci na vyučovanie prezenčnou formou  pri dodržiavani všetkých oparení.  V záujme zachovania zdravia a bezpečnosti žiakov a zamestnancov MŠVVaŠ SR dôrazne odporúča pri nástupe do školy a školského zariadenia žiakom  absolvovať testovanie na ochorenie COVID-19 antigénovými testami určenými na domáce použitie, najlepšie 2x týždenne. Preto opätovne zisťujeme záujem z Vašej strany o tieto testy.

            Každý žiak ZŠ, ktorého rodič prejaví záujem, dostane sadu testov na domáce testovanie. Možnosť antigénového testovania môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

            Prosíme Vás, Vážení rodičia, aby ste v sekcii Komunikácia - Prihlasovanie - označili Váš záujem alebo nezáujem o testy absolvovanie druhu testovania hore uvedenými spôsobmi najneskôr do 06.01.2022 do 18:00 h.

            Ďakujeme za spoluprácu!

             

                                                             Riaditeľstvo ZŠ Marcelová

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v triedach

          • Na základe Stanoviska RUVZ zo dňa 12.10.2021 je potrebné dodržiavať nasledovné karanténne opatrenia súvisiace s výskytom COVIDU 19 na škole:

            - 5. trieda – karanténa do 16. októbra 2021 (vrátane) pre kontakt s pozitívne testovaným pedagogickým zamestnancom,

            - 8. trieda - karanténa do 18. októbra 2021 (vrátane) pre kontakt s pozitívne testovaným pedagogickým zamestnancom a žiakom,

            - 9. trieda – karanténa do 16. októbra 2021 (vrátane) pre kontakt s pozitívne testovaným pedagogickým zamestnancom.

            V záujme potreby prerušenia epidemického procesu šírenia nákazy v uvedenom zariadení pre deti a mládež, na predchádzanie ďalším ochoreniam COVID-19 a na predchádzanie možným komplikáciám u chorých, ďalej z dôvodu potreby zabezpečenia protiepidemických opatrení - karantény všetkých osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 orgán verejného zdravotníctva nariaďuje prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v predmetných triedach do doby uplynutia karantény. V priestoroch školy je potrebné zabezpečiť zvýšenú frekvenciu upratovania a dezinfekcie priestorov, zabezpečiť vykonávanie ranného filtra, do zariadenia prijímať len deti bez príznakov ochorenia. 

          • Pravidelné využívanie antigénových samotestov

          • Riaditeľstvo ZŠ Marcelová  vyzýva všetkých rodičov, ktorí obdržali antigénové samotesty na domáce použitie, aby ich pravidelne používali a testovali vlastné deti vždy v nedeľu a prípadne aj vo štvrtok, nakoľko všeobecná epidemiologická situácia sa zhoršuje. Ďalšie prideľovanie antigénových samotestov je podmienené tým, že rodičia použijú všetky dostupné samotesty, ktoré doposiaľ obdržali. Poprosíme Vás , aby ste test urobili už dnes, t.j. 10.10.2021 a jeho vykonanie nám nahlásili do pondelka 11.10.2021 do 8.00 hod. V prípade otázok kontaktujte pani riaditeľku na  telefónnom čísle 0905 320 229.

            Za pochopenie ďakujeme!

                                                           Riaditeľstvo ZŠ Marcelová

          • Opatrenia k začiatku školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v súlade s platnou legislatívou a školským semaforom, ktorý bol aktualizovaný 31.08.2021 Vás informujeme o platných opatreniach počas prezenčného vyučovania od 2. septembra 2021.

            1. Žiak pri prvom nástupe do školy predloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, (príloha - Pisomne vyhlasenie o bezpriznakovosti).
            2. Žiaci a zamestnanci školy musia mať prekryté horné dýchacie cesty počas vyučovania vo vnútorných priestoroch.
            3. Všetky hygienické opatrenia budú zo strany školy vykonávané v súlade s platnou legislatívou.
            4. Denne bude pri vstupe do budovy školy vykonávaný ranný filter zamestnancov a žiakov – meranie teploty a dezinfekcia rúk.
            5. Vstup cudzím osobám do školy (vrátane rodičov) je možný len s povolením riaditeľa a predložením „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“, (príloha - Pisomne vyhlasenie navstevnika o bezpriznakovosti).

            Povinnosti rodičov

            1. Rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami v súlade s aktuálne platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR).
            2. Rodič zabezpečí pre žiaka každý deň minimálne dve rúška (náhradné musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Rodič dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky na školský rok 2021/2022, a rešpektuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov (§ 152 ods. zákona č. 245/2008 Z.z.).
            4. Rodič predkladá pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha). V zelených okresoch na základe odporúčania ministerstva, v ostatných okresoch na základe povinnosti vyplývajúcej z COVID Automatu. Rodič, ktorý nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka v čase, keď sa škola nachádzala v zelenom okrese, je povinný ho predložiť pri prepnutí okresu do oranžovej farby. V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ sa žiak považuje za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza s rodičom domov. Ak neprišiel žiak v sprievode rodiča, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča. Ak si žiak nedopatrením zabudne vyhlásenie doma, rodič má 3 možnosti: odoslať ho škole prostredníctvom aSc Agendy (EDUPAGE), poslať scan „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ e-mailom, alebo kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.
            5. Rodič môže svojim rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.
            6. V prípade, že je u žiaka podozrenie na COVID-19 (bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19), rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli prijať sprísnené hygienicko-epidemiologické opatrenia (častejšie vetranie a dezinfekcia, častejšia kontrola dodržiavania protiepidemiologických opatrení zo strany žiakov, minimalizovanie premiešavania žiakov z triedy s ostatnými triedami, atď). Povinnosťou rodiča je aj bezodkladne nahlásiť karanténu škole, ak bola žiakovi nariadená všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.
            7. V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty žiaka za 2 dni pred jeho testovaním. V tomto prípade musí dôjsť k prerušeniu vyučovania v triede, ktorú žiak navštevuje a žiaci idú do 14-dňovej karantény.

            Odporúčania pre rodičov

            Odporúčame rodičom predložiť škole „Oznámenie o výnimke z karantény“ (v prípade, ak žiak spĺňa podmienky, Príloha  - Oznamenie o vynimke z karateny). Riaditeľ tak v prípade potvrdeného pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 bude môcť v záujme ochrany zdravia neprekonaných a nezaočkovaných žiakov požiadať, aby čo najrýchlejšie opustili priestory školy, no zároveň uplatniť výnimku z karantény na tých žiakov, ktorých sa týka.

            Testovanie v školách

            1. Testovanie kloktacími PCR testami pre žiakov, ktorých rodičia prejavili záujem, sa uskutoční dňa 03.09.2021 v škole. Rodičia svoj súhlas so spracovaním osobných údajov v súvislosti s testovaním žiaka vyjadria prostredníctvom tlačiva – „Súhlas dotknutej osoby“ a „Zber údajov“ (príloha: Zber udajov-kloktacie testovanie, Suhlas dotknutej osoby-kloktacie testovanie). 
            2. Na základe aktualizovaného Školského semaforu zo dňa 31.08.2021 každý žiak základnej školy, ktorého rodič prejavil záujem, dostane 5 ks samotestov na domáce samotestovanie. Odporúča sa ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy. Z dôvodu vysokého záujmu rodičov však bude doskladňovanie zásob Ag samotestov prebiehať od 2.9.2021. Okresné úrady v sídle kraja budú kontaktovať školy s bližšími informáciami o termíne, kedy si môžu vyzdvihnúť ďalšie zásoby. Následne školy odovzdajú samotesty rodičom proti podpisu.
            • V prípade pozitívneho výsledku samotestovania Ag testom počas školského roka vyplývajú rodičom a žiakom nasledovné povinnosti:
            • Žiak zostáva doma – nemôže ísť do školy.
            • Rodič je povinný kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup.
            • Rodič môže aj priamo kontaktovať miestne príslušný RÚVZ tel.č. 0911 305 651 a prostredníctvom tohto úradu sa prihlásiť na PCR testovanie, pretože pozitivita, t.j. ochorenie na COVID-19 musia byť potvrdené.
            • Rodič je povinný oznámiť škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag testu, aby škola mohla pristúpiť k sprísneným hygienicko-epidemiologickým opatreniam. Následne oznámi škole potvrdenie alebo nepotvrdenie ochorenia žiaka na COVID-19, aby v prípade potvrdenia mohla škola pristúpiť k ďalším opatreniam.

            V prípade legislatívnych zmien Vás budeme informovať.  

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            koniec prázdnin sa neodkladne blíži a pevne veríme, že sa všetci 2. septembra o 8:00 h stretneme na otvorení nového školského roka v priestoroch našej školy (stará budova - veľká chodba). Súčasná situácia si však vyžaduje dodržiavanie opatrení, aby mohla byť prevádzka škôl bezpečná. Opatrenia budú realizované v súlade so Školským semaforom, ktorý vydalo MŠVVaŠ SR pre šk.rok 2021/2022 - ŠKOLSKÝ SEMAFOR/Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky/www.minedu.sk - https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/

          • Nástup do školy 2021/2022

          • Dobrý deň Vážení rodičia, v záujme zachovania zdravia a bezpečnosti žiakov a zamestnancov MŠVVaŠ SR dôrazne odporúča v Manuáli pre základné školy - Školský semafor, ktorého podrobný obsah nájdete na adrese https://www.minedu.sk/data/att/20502.pdf, pred  začiatkom školského roka 2021/2022 pri nástupe do školy a školského zariadenia žiakom a zamestnancom školy absolvovať testovanie na ochorenie COVID-19. Na začiatku školského roka ministerstvo umožní dobrovoľné testovanie žiakov v školách a v domácom prostredí.

            1. PCR testovanie kloktacími testami

            Možnosť testovania PCR kloktacími testami môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Možnosť testovať sa PCR kloktacími testami bude dostupná len na začiatku školského roka.

            2. Antigénové testovanie

            V priebehu školského roka budete mať, Vážení rodičia, možnosť využívať dobrovoľné samotestovanie žiakov Ag testami v domácom prostredí. Každý žiak ZŠ, ktorého rodič prejaví záujem, dostane sadu 25 ks testov na domáce testovanie. Možnosť antigénového testovania môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

            Prosíme Vás Vážení rodičia, aby ste v sekcii Komunikácia - Prihlasovanie - označili Váš záujem o absolvovanie druhu testovania hore uvedenými spôsobmi najneskôr do 25.08.2021 do 21:00 h. Zároveň prosíme rodičov budúcich prvákov a novoprijatých žiakov, aby ste svoj záujem avizovali mailom na adresu zsslovmarcelova@gmail.com  tiež do 25.08.2021 do 21:00 h.

            Ďakujeme za spoluprácu.

                                                             Riaditeľstvo ZŠ Marcelová

          • Výzva žiakov a zamestnancov ZŠ k dobrovoľníctvu!

          • Vážení oteckovia,

            aktuálne veľmi súrne hľadáme dobrovoľníkov, ktorí majú čas a chuť pomôcť s odstránením vysokej buriny v minilesíku pri autobusovej zastávke neďaleko školy.

            Cieľom aktivity je prehlbovať environmentálne postoje a vychovávať k dobrovoľníctvu naše deti, prinavrátiť lesíku svoju funkciu a pomôcť komunite v našom okolí.

            Prihlásiť sa môžete na: zsslovmarcelova@gmail.com alebo na tel. č. 0905320229; 0911220462, kde Vám budú poskytnuté bližšie informácie.

            Ďakujeme!

          • LETNÁ ŠKOLA 2021

          • Vážení rodičia, milé deti!

            Riaditeľstvo ZŠ Vám oznamuje, že sa v mesiaci august 2021 naša škola zapája do projektu Letná škola.

            Cieľom Letnej školy je zmierniť dopad prerušenia prezenčného vyučovania na školách a nevyrovnanosť vedomostí a zručností.

            Aktivity počas Letnej školy nebudú vo forme klasického vyučovania, ale jej primárnym cieľom napriek tomu ostáva vzdelávanie a rozvoj kompetencií žiakov.

            Termín: 16. 8. – 20. 8. 2021

            Program letnej školy:

            08,00 – 12,00 – zážitkové vzdelávanie s rôznymi zábavnými aktivitami (desiata)

            12,00 – 12,30 – obed

            12,30 – 15,00 – športové súťaže, tvorivé dielne, pobyt v prírode (olovrant)

            15,00 – odchod domov

            Prihlásení účastníci dostanú podrobný program.

            Maximálny počet účastníkov v jednom turnuse je 20 detí.


            LETNÁ ŠKOLA JE ÚPLNE ZADARMO!

            Letná škola sa uskutoční v súlade s hygienicko-epidemiologickými opatreniami, ktoré budú aktuálne platné v čase realizácie letnej školy.

            Prihlášku a informovaný súhlas si môžete priamo stiahnuť TU.

          • COVID školský semafor - manuál opatrení pre základné školy

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejňuje manuály pre školy a školské zariadenia, ktoré upravujú organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania pre školský rok a akademický rok 2020/2021 s účinnosťou od 17. 5. 2021 ako základné odporúčacie materiály pri zabezpečovaní prevádzky škôl a školských zariadení v nadväznosti na rozhodnutie ministra školstva účinného od 17. 5. 2021.

            Aktualizovaný manuál zo dňa 27.05.2021 je zverejnený na webovom sídle MŠVVaŠ SR:

            https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-27-5-2021/

             

            Pre zákonných zástupcov vyplývajú z neho nasledovné skutočnosti:

            Zákonný zástupca:

            a) Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy resp. zo školského klubu detí, zo školskej jedálne (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            b) Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň minimálne dve rúška/respirátory (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            c) Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy, školského klubu detí a školskej jedálne na školský rok 2020/2021.

            d) Predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (viď. Príloha). Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá „Potvrdenie o chorobe“ vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            e) V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym ÚVZ. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.

            Príloha:

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Vážení rodičia, v položke ŽIACI A RODIČIA - DOKUMENTY PRE RODIČOV máte k dispozícii aktuálny formulár platný od 03.05.2021 - Vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktorý musí žiak 1. až 9. ročníka pred vstupom do školy (vyplnený a podpísaný) odovzdať.

          • Kloktacie testovanie

          • Vážení rodičia, výsledok kloktacieho testu by ste mali obdržať v priebehu víkendu. V prípade, ak Vám nebude doručený výsledok testu formou sms alebo e-mailu, kontaktujte, prosím, infolinku na tel. čísle 02/32260916.