• Volejbal - školské okresné súťaže

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Volejbal - školské okresné súťaže .

            Po úspešnom ukončení minuloročnej celoročnej súťaže vo volejbale sme sa zapojili aj tento školský rok v kategóriách Mini Mix ročníky 1.-4., Midi dievčatá a Midi chlapci. Súťaž prebieha počas celého školského roka ligovým spôsobom. Dňa 4.12.2023 sa uskutočnilo 1.kolo v kategórii Midi dievčatá. Naše dievčatá skončili na krásnom 2.mieste. Blahoželáme za úspešnú reprezentáciu školy. 1.kolo mini mix roč. 1.-4. sa uskutočnilo 7.12.2023 vo Svätom Petri. Našu školu úspešne reprezentovali dve družstvá. Družstvo „A“ skončilo na 1.mieste a družstvo „ B“ skončilo na na krásnom 2.mieste. Všetkým zúčastneným blahoželáme. 1.kolo Midi chlapci sa uskutočnilo na našej škole 13.12.2023. Zúčastneným blahoželáme za reprezentáciu školy.

          • Vianočná besiedka v škole, súťaž o najkrajšiu vianočnú ozdobu, imatrikulácia prvákov, slávnostné odovzdanie chodníka ,,Eko-green pasáž", dobročinná vianočná burza

          • Hodiny strávené nacvičovaním, učením sa svojho textu, tanca, či skladby sme  ukončili včera, 21. decembra,  kedy sa uskutočnila vianočná besiedka spojená s kultúrnym programom. Pripomenuli sme si naše tradičné vianočné zvyky, tance a koledy.

            Zároveň sme odovzdali do užívania výsledok nášho projektu Eko-green pasáž Marcelka. Žiacky školský tím nám prezentoval, ako celý projekt prebehol. Pani riaditeľka ocenila usilovnosť a snahu všetkých zapojených drobným darčekom.

            Po skončení prezentácie nasledovala veľká slávnosť pre našich najmenších žiačikov- prváčikov. Prváci museli absolvovať zopár úloh, ktoré si pre nich starší spolužiaci a pani učiteľka Danka pripravili. Členovia žiackej školskej rady potom pasovali prvákov a prijali ich medzi seba do cechu žiakov.

            Tradičná dobročinná  Vianočná burza rozžiarila hlavnú chodbu našej školy ako zlatý klinec tohto dňa. Čo priniesla tento rok?  Malých predavačov, neuveriteľné množstvo výrobkov, vianočných dekorácií, medovníčkov, ktoré sa na stoloch predávajúcich objavili.  Stretli sa tu kupujúci, návštevníci  a hostia, ktorí obzerali, nakupovali a  podporovali deti a tým aj našu školu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zaslúžili o úspešný priebeh tohto dňa a našli si čas pre školu v tomto predvianočnom období. Veselé Vianoce!☺

          • Okresné kole technickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kole technickej olympiády.

            Dňa 23.11.2023 sa konala Technická olympiáda na SPŠ technickej v Komárne, na ktorej reprezentovali našu školu žiaci 9. ročníka Marek Novák a Filip Foltin, ktorí sa umiestnili na peknom 11. mieste a žiačka 7. ročníka Madeline Keszegová obsadila krásne 4. miesto. Blahoželáme!

          • Okresná súťaž v stolnom tenise

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresná súťaž v stolnom tenise.

            Okresné kolo v stolnom tenise chlapcov a dievčat V dňoch 14. a 16. novembra 2023 sa naši stolní tenisti zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise, ktoré sa uskutočnilo na pôde ZŠ s VJM vo Svätom Petre. V kategórii dievčat našu školu reprezentovala Viktória Krampoťáková, Natália Staňo, Sofia Naňová a Lenka Kováčová. V kategórii chlapcov nás reprezentoval Filip Foltin, Marek Novák, Denis Vas a Bálint Štefanko. Najprv nás potešili naše žiačky, ktoré dňa 14. novembra získali v silnej konkurencii krásne druhé miesto. Ani naši žiaci sa nenechali zahanbiť a po tuhých bojoch si o dva dni neskôr priniesli zo súťaže bronz. Ďakujeme za reprezentáciu našej školy a srdečne blahoželáme!

          • Tematické exkurzie a rekreačné korčuľovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tematické exkurzie a rekreačné korčuľovanie.

            V dňoch 11. až 13.decembra 2023 sa uskutočnili rôzne tematické exkurzie a návšteva klziska. Dňa 11.12. žiaci navštívili Rímske národopisné múzeum Kelemantia v Iži, kde im pani Ing. Mária Tóth Kurucz porozprávala o histórii a živote v rímskom tábore Kelemantia - Leány vár. Po exkurzii sme sa presunuli do Komárna na zimný štadión, kde sa žiaci venovali pod pedagogickým dozorom relaxačnému korčuľovaniu. Na druhý deň 12.12. si žiaci mali možnosť pozrieť ďalšiu historickú zaujímavosť - Starú a Novú pevnosť v Komárne. Obidvoma pevnosťami nás sprevádzal a pútavo porozprával o jej histórii pán lektor Slavo Habara. Aj v tento deň sme sa po skončení exkurzie presunuli na klzisko, kde sa žiaci zdokonaľovali v korčuľovaní. Posledný deň 13.12. nám počasie neprialo, preto v tento deň sa návšteva klziska neuskutočnila z technických príčin, lebo pršalo a klzisko sa vtedy nedá udržať v bezpečnom stave zamrznutia. Ráno sme však napriek tomu stihli navštíviť mestskú knižnicu J. Szinyeiho v Komárne, ročníky žiakov 1- 4 a Zichyho palác na Nádvorí Európy, ročníky 5 - 9, kde pán Mgr. Marek Gere priblížil žiakom históriu mesta Komárna, život známych osobností Komárna - spisovateľa Jókai Móra a hudobného skladateľa Francza Lehára a nakoniec archeologické vykopávky z okresu Komárno a aj Marcelovej.

          • Súťaž v aranžovaní

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž v aranžovaní.

            Už tradične sa žiaci našej školy zúčastňujú súťaže v aranžovaní v Hurbanove, ktorú každoročne organizuje Okresný výbor Slovenského zväzu Záhradkárov so sídlom v Komárne pod názvom vianočné aranžmá na stôl. Tento rok našu školu reprezentovali žiaci v dvoch kategóriách. Z 1. stupňa sa do súťaže zapojili Lukáš Fulajtár 2.A, Norina Kelková 2.A, Barbora Krampoťáková 2.A., Sofia Csölleová 4.A, Zoé Krausz 4.A, Hana Gažová 4.A, Emma Krampotyáková 4.A, Z 2. stupňa sa do súťaže zapojili Ema Cabadová 5.A a Madeline Keszegová 7.A. V príjemnej vianočnej atmosfére vytvorili naši šikovní žiaci krásne a zaujímavé práce a všetci sa umiestnili na popredných miestach. Celú súťaž snímala mestská televízia a zábery zo súťaže bude v najbližších dňoch možné vidieť na stránke mesta Hurbanovo: www.hurbanovo.sk

          • Celoslovenská žiacka konferencia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoslovenská žiacka konferencia.

            Celoslovenská žiacka konferencia Po úspešnom ukončení realizácie 2. ročníka environmentálno-dobrovoľníckeho projektu v rámci vzdelávacieho programu Roots & Shoots, založeného na komunitnom vzdelávaní a plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja, žiacky ekotím našej školy sa zúčastnil na celoslovenskej žiackej konferencii. Konferencia sa konala 24.11.2023 v SPACE-UP Bratislava pod záštitou Ministerstva školstva SR a Národného inštitútu vzdelávania a mládeže. Na úvod organizátori oboznámili začiatočnícke žiacke tímy s programom Roots & Shoots a skúsenejším žiackym tímom poskytli nové informácie ohľadom nového ročníka. Počas dňa sa konali pútavé prednášky týkajúce sa práce ochranárskeho združenia BROZ a reportérov z organizácie Mladých reportérov o procesoch tvorby videí, praktické aktivity o tvorbe projektov, aby boli zaujímavé pre investorov i besedy so sociálnym podnikateľom, o projekte „Učíme sa s hardvérom“ a dátovým vedcom o kritickom myslení, prečo je dôležité ho rozvíjať a využívať vo svojom živote. V poobedňajších hodinách sa konal Crowdfundingový kurz i zaujímavé kvízy. V rámci konferencie sa tentokrát so svojim projektom a aktivitami podelili žiaci zo ZŠ Kanianka. Priestor na prezentáciu nášho komunitného projektu – Eko-green pasáž Marcelka dostala aj naša škola. Účastníkov konferencie sme informovali o cieľoch, priebehu prác, problémoch, ktoré sme počas realizácie museli riešiť a dosiahnutých výsledkoch. Počas dňa sme mali možnosť sa stretnúť aj s našim regionálnym koordinátorom Matejom Majerským, s ktorým sme podrobne konzultovali náš úspešný žiacky projekt, ktorý prebiehal od júna do novembra. Vďaka žiackemu tímu Ekomarcelka za pomoci rodičov a zamestnancov Základnej školy v Marcelovej, podporovateľov, Obecného úradu Marcelová a sponzorov sme tento rok vytvorili náučný a pocitový chodník v blízkosti školy. Chodník v novom šate našu obec už skrášľuje a slúži jej obyvateľom a širokej verejnosti k zmysluplnému tráveniu voľného času. Z celoslovenskej žiackej konferencie sme si opäť odniesli množstvo nových a zaujímavých podnetov a inšpiráciu k ďalšej práci.

          • Adventné tvorivé dielne v kultúrnom dome

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Adventné tvorivé dielne v kultúrnom dome.

            K adventu neodmysliteľne patrí aj príprava našich príbytkov na najočakávanejšie sviatky v roku. V období týchto príprav ožil aj náš kultúrny dom atmosférou adventných tvorivých dielní, kde k nám zavítal aj Mikuláš. Deti sa s veľkým nadšením pustili do výroby vianočných ozdôb, usilovne strihali, lepili, kreslili a spod ich rúk vychádzali krásne výtvory symbolizujúce advent. 

             

          • Kultúrny program na adventnú nedeľu v obci

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kultúrny program na adventnú nedeľu v obci.

            Dňa 3.12.2023 sa v nedeľu uskutočnilo zahájenie zapálenia 1. adventnej sviečky na adventnom venci obce v parku pred obecným úradom a tým sa začalo sviatočné obdobie adventu. Pri tejto priležitosti sa uskutočnil krátky kultúrny program, kde vystúpila naša šikovná žiačka 4. ročníka Dianka Harmanová a zaspioevala svojím nežným hláskom vianočnú koledu Búvaj dieťa krásne. Všetkým prajeme krásny advent!

          • Živé machové obrazy - tvoria žiaci 5. A na hodine biológie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Živé machové obrazy - tvoria žiaci 5. A.

            Súčasťou učebných osnov biológie je téma Nekvitnúce byliny – Machy. Aby žiaci nielen v teoretickej rovine získavali vedomosti, ale svoje poznatky prepojili aj s praktickým životom, žiaci 5. ročníka sa spoločne pustili na hodine biológie do projektu tvorby živých machových obrazov. Najprv v školskom areáli i doma zbierali živý materiál, potom si pripravili potrebné pomôcky. S elánom sa pustili do práce a spoločným úsilím vyhotovili živé obrazy. Pri zavlažovaní machov na obrazoch majú žiaci možnosť pozorovať vyparovanie a zadržiavanie vody v ich tele.

          • Noc v školskej knižnici 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v školskej knižnici 2023.

            Riaditeľstvo ZŠ Marcelová Vám všetkým oznamuje a Vás všetkých pozýva na už tradičnú NOC V ŠKOLSKEJ KNIŽNICI, ktorá sa uskutoční 16. novembra 2023 so začiatkom o 14.00 hod. Program: Vychádzka do okolia – v lokalite obce Marcelová Olovrant – zdravé nátierky a ovocný šalát Tvorivé dielne – slimáky, stromy, húsenice, ježko, snehuliak, pokusy, výroba poličky na knihy, praktické ukážky prvej pomoci Tvoríme básničky a zabávame sa so skautmi Prednáška archeológa Výmenná burza kníh – prines svoje prečítané knižky a vymeň si so spolužiakmi Večera – pizza Športu sa medze nekladú – futbal, vybíjaná, zumba, aerobic, zábavné súťaže Baví nás baviť Vás – vedomostný a zábavný večerný program Hromadný spoločný tanec v škole ,,FLASH MOB“ Kino o polnoci na veľkej chodbe - Matilda Až do rána bieleho – pre tých, ktorí nedokážu v ,,škole zaspať „ - spoločenské hry Prineste si sebou spacáky, karimatky, deky, vankúšiky, pyžamo alebo tepláky, spoločenské hry, pitie a materiál na nátierky a ovocný šalát, doma pečené koláčiky, pagáčiky.

          • Bubnovačka 2023, v mene Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia páchaných na deťoch

          • TICHO DETI PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

             

            „S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka.“ Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“. Toto podujatie nás už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenulo potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

            V rámci tejto akcie sme si počas dňa vyrobili veľké transparenty, priniesli sme si bubny a vybrali sme  sa  na pochod cez dedinu spojenú s bubnovaním.

            Po návrate do školy starší žiaci urobili mladším vzdelávanie o tom, čo sa nazýva násilie, aké druhy násilia existujú a najmä aká je prevencia násilia, ako sa deti majú brániť. Vzdelávanie dostalo názov „Bez strachu o násilí“. Počas celého týždňa prebiehali sprievodné akcie ako počúvanie podcastu Bez modrín, pozeranie animovaných príbehov Kozmo, tvorba príbehov o svete bez modrín a podobne. V rámci prevencie sme si spoločne zašportovali a usporiadali sme miniturnaj vo futbale. Mladší žiaci maľovali obrázky na tému: „Život bez násilia“. V našej škole pravidelne organizujeme pravidelné besedy o šikanovaní s pani psychologičkami z CPP aj besedy o kyberšikane s pani preventistkou PZ.

            Chceli sme, aby všetky deti vo svete vedeli, že sa nemusia báť, že nemusia mlčať ak sa im stane niečo zlé a my ostatní sa nemôžeme tváriť, že sa nás to netýka a musíme pomôcť každému jednému dieťaťu.