• Kloktacie testovanie žiakov

          • Dňa 21.04.2021 v čase od 11:00 h do 13:00 h sa uskutoční kloktacie testovanie žiakov. Vstup do budovy školy je možný cez bočné dvere 2. stupňa za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení. Žiaci si donesú so sebou vyplenený dokument - Súhlas dotknutej osoby, ktorý nájdete na webovej stránke školy v sekcii Žiaci a rodičia - Dokumenty pre rodičov - Súhlas dotknutej osoby.

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Vážení rodičia, v položke ŽIACI A RODIČIA - DOKUMENTY PRE RODIČOV máte na jednom mieste k dispozícii formuláre, ktoré je nutné s týždennou periodicitou odovzdať pri nástupe žiakov do školy.

          • Plán adaptačného obdobia a poadaptačného obdobia

          • Plán adapatačného obdobia návratu žiakov do školy a poadaptačného obdobia do konca školského roku 2020/2021 uverejnený na webovom sídle školy v položke O ŠKOLE - PLÁNY ŠKOLY - PLÁN ADAPTAČNÉHO A POADAPTAČNÉHO OBDOBIA.

          • Návrat žiakov do škôl

          • Riaditeľstvo Základnej školy Cesta na vŕšku 1, Marcelová

            OZNAMUJE

            rodičom/zákonným zástupcom žiakov 2.stupňa základnej školy, že na základe Rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu od

            19.apríla 2021

            obnovuje prezenčné vyučovanie pre žiakov  8. a 9. ročníka.


            Tieto ročníky sa budú vzdelávať prezenčne v škole pri dodržaní všetkých odporúčaní a usmernení, ktoré vydalo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, a tiež bude dodržaný adaptačný plán školy pre návrat žiakov do škôl.  

            Počas obnovy prezenčného vyučovania budeme postupovať podľa metodického pokynu MŠVVaŠ SR, na základe ktorého jeden príp. dva týždne bude v škole prebiehať adaptačný proces žiakov s cieľom poskytnúť žiakom a pedagógom podmienky pre postupný návrat k prezenčnému vyučovaniu.  Rozvrh vyučovacích hodín bude pre všetky ročníky upravený (o zmenách rozvrhov budú žiakov informovať triedni učitelia). Vyučujúci budú minimalizovať stresové situácie, učivo sa bude opakovať a precvičovať a bude sa vytvárať bezpečné prostredie bez strachu z písomiek a skúšania. Všetci žiaci budú mať dostatok času na obnovenie svojich pracovných a študijných návykov.

            Podmienky pri nástupe do školy:

            1. žiak donesie výsledok svojho testu (kloktacieho alebo antigénového), nie starší ako 7 dní, v pondelok ráno (19.04.2021) do školy,

            2. žiak odovzdá ráno pred vstupom do školy podpísané čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti,

            3. vyhlásenie je možné zaslať aj elektronicky cez rodičovské konto Edupage triednemu učiteľovi (vytlačiť, podpísať, odfotiť alebo naskenovať). Kto nepošle vyhlásenie spolu s kópiami testov elektronicky, musí pred vstupom do školy odovzdať vyplnené vyhlásenie a predložiť originál testu k nahliadnutiu, 

            4. žiakom 8. a 9. ročníka a jednému zákonnému zástupcovi odporúčame sa dať testovať antigénovým testom najskôr v sobotu 17.4.2021 s využitím najbližšieho odberného miesta vo svojej obci alebo jej okolí,

            5. negatívny test aspoň 1 zákonného zástupcu žiaka na COVID-19, nie starší ako 7 dní,

            6. žiaci prejdú ranným filtrom - meranie teploty, dezinfekcia rúk,

            7. povinnosťou je mať rúško (odporúčame mať aj náhradný).

            Ročníky 5 - 7 nastúpia na prezenčné vzdelávanie od 26.04.2021, do tohto dátumu budú žiaci naďalej vzdelávaní dištančne (on-line). Aj im však bude upravený rozvrh hodín.

            Škola od otvorenia daného ročníka nebude poskytovať dištančné vzdelávanie.

            Žiaci 1. - 4. ročníka ostávajú bez zmeny, pokračujú v prezenčnom vyučovaní  (v škole), naďalej je potrebný negatívny test na COVID-19 aspoň jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní + vyhlásenie o bezinfekčnosti.

            Stravovanie žiakov bude zabezpečené pre všetkých žiakov prezenčnej výučby. Deti na stravovanie musí nahlásiť zákonný zástupca. V prípade odhlásenia/prihlásenia žiaka na stravu, je potrebné kontaktovať vedúcu školskej jedálne.

            Ospravedlnenie žiaka za neúčasť na vyučovaní:

            Rodič môže ospravedlniť najviac 5 po sebe idúcich vymeškaných vyučovacích dní.

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Od nasledujúceho týždňa, t. j. 19.4.2021, po nástupe žiakov do školy sa bude v škole realizovať testovanie kloktacími testami. Prihlasovanie na testovanie kloktacími testami je otvorené na stránke EduPage v položke prihlasovanie do utorka 20.4.2021 do 15:00 hodiny, a potom následne každý nasledujúci týždeň vždy do utorka do 15:00 hodiny. Prosíme všetkých rodičov o opätovné prejavenie záujmu / nezáujmu. Súčasťou prihlásenia je aj udelenie súhlasu dotknutej osoby, bez ktorého nie je možné testovanie kloktacími testami realizovať. Žiaci, ktorí sa nebudú testovať kloktacími testami, sa musia pre vstup do školy naďalej testovať PCR / antigénovými testami.

            Prosíme zákonných zástupcov o vyplnenie bezinfekčnosti žiaka a zákonného zástupcu každých 7 dní /formulár uverejnený na stránke školy v prílohe tohto dokumentu/.

            Pokyny na ďalšie obdobie budú zverejňované na stránke školy podľa aktuálnej epidemiologickej situácie a pokynov Ministerstva školstva.

          • Postupné obnovenie vyučovania pre žiakov druhého stupňa

          • Vážení rodičia, milí žiaci druhého stupňa!

            Konečne Vám po dlhom čase prinášame dobré správy.

            Na základe Rozhodnutia Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR zo dňa 12. apríla 2021 v súlade s podmienkami uvedenými v uznesení vlády SR č. 160 zo 17. marca 2021 v znení uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 169 z 24. marca 2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 176 z 31. marca 2021 na všetkých školách

            • obnovuje vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ s účinnosťou od 19. apríla 2021
            • a od 26. apríla 2021 sa  obnovuje vyučovanie a prevádzka všetkých školských zariadení  pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka ZŠ v súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci COVID AUTOMAT-u.

            Stále platí, že vyučovania sa môže zúčastniť žiak, ktorého rodič sa musí preukázať platným negatívnym  testom nie starším ako 7 dní. Testovať sa nemusia rodičia, korí majú výnimku z testovania (majú potvrdenie o prekonaní ochorenia; osoby zaočkované 2. dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, po ktorej uplynulo aspoň 14 dní), treba ju uviesť v čestnom vyhlásení. Testovať sa musia aj žiaci druhého stupňa. Testovať sa bude kloktaním (zabezpečí škola) alebo antigénovým testom (zabezpečí zákonný zástupca). Vyučovanie je povinné. Rodič môže ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich dní. Potom žiak musí nastúpiť do školy alebo musí mať ospravedlnenie od lekára. Ak ale žiak nebude počas tohto ospravedlneného obdobia pracovať, môže ho škola preveriť cez komisionálne skúšky.  Ak rodič ospravedlní dieťa a nechá ho doma, nemá nárok na pandemickú OČR.

            Testovanie kloktacími testami na školách prebehne vo štvrtok 15.04.2021 od 9:00 h do 12:00 h.

            Prosíme Vážených rodičov, aby si Informačný list k testovaniu žiakov na školách (súčasť prílohy) podrobne prečítali.

            Ďakujeme.

          • Od 12. apríla sa plošne otvára prvý stupeň základných škôl pre deti všetkých rodičov

          • Na základe Rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 12. apríla 2021 v súlade s podmienkami uvedenými v uznesení vlády Slovenskej republiky č. 160 zo 17. marca 2021 v znení uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 169 z 24. marca 2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 176 z 31. marca 2021 sa obnovuje školské vyučovanie v základných školách na prvom stupnia a prevádzka školského klubu detí. Účasť žiakov prvého stupňa na prezenčnom vyučovaní od 12.04.2021 je povinná.

            Umožnené je tiež vzdelávanie žiakov druhého stupňa, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu, v malých skupinách 5 žiakov a jedného pedagóga.

            Aj naďalej podľa platných predpisov platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu žiaka prvého aj druhého stupňa s platnosťou 7 dní. Testuje sa tiež žiak, ktorý je na druhom stupni základnej školy.

            „Vraciame sa teda ku klasickému otvoreniu všetkých prvých stupňov základných škôl. Tie budú otvorené pre deti všetkých rodičov a ak bude situácia aj naďalej priaznivá, postupne bude nasledovať otvorenie ďalších ročníkov,“ priblížil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

            Automaticky sa tiež spúšťa školský semafor, ktorý hovorí, že pokiaľ sa po otvorení objaví v triede alebo škole pozitívny prípad, môže ju uzatvoriť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa. Školy postupujú podľa manuálu Návrat do škôl od 12. 4. 2021, ktorý je zverejnený v podobe prílohy na webovom sídle školy.

            Upozornenie!!!

            Školská dochádzka

            V prípade, ak sa žiak nezúčastní prezenčného vyučovanie alebo zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

             

            Pri nástupe žiakov do školy je nutné odovzdať nasledovné dokumenty:

            1. Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti  (tlačivo je súčasťou príloh)

            2. Preukázať sa platným 7-dňovým negatívnym testom zákonného zástupcu žiaka 1. stupňa ZŠ (alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 19).

            3. Preukázať sa platným 7-dňovým negatívnym testom zákonného zástupcu žiaka 2. stupňa ZŠ a žiaka 2. stupňa ZŠ (alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 19).

            Tešíme sa na návrat detičiek do školy.

            S pozdravom                        

                                        Agnesa Kajtárová, riaditeľka školy

          • Zápis do 1. ročníka

          • Ctení rodičia,
            život nám do cesty prináša mnoho nečakaných situácií. Jednej takej tu čelíme už jeden rok a žiaľ, ovplyvní aj zápis do prvého ročníka. Vieme, že zápis do prvého ročníka mnohí z Vás považujú za slávnostnú udalosť.

            Aj nás mrzí skutočnosť, že pre momentálnu situáciu v spoločnosti prídeme o prvotný kontakt s Vaším dieťaťom, jeho prvé školské pochválenie, povzbudenie. 

            Zároveň nám však život prináša aj nové výzvy. Tou našou je v tejto chvíli urobiť všetko preto, aby sme Vám zápis do prvého ročníka čo najviac uľahčili.

            Ďakujeme a želáme veľa síl a hlavne zdravie do nasledujúcich dní.

            USMERNENIE K ZÁPISU:

            Riaditeľstvo ZŠ Marcelová srdečne pozýva zákonných zástupcov budúcich prvákov na zápis dňa 08.04.2021 od 13:00 h do 18:00 h. Ak bude v čase konania zápisu pretrvávať mimoriadna situácia, núdzový stav alebo výnimočný stav vyhlásený v súvislosti s ochorením COVID 19, zápis sa uskutoční bez osobnej prítomnosti detí.

            POSTUP PRI ZÁPISE:

            1. Zákonný zástupca môže zápis uskutočniť nasledovnými spôsobmi:

            a)  Zápis prostredníctvom formulára - pri využití elektronickej formy komunikácie je potrebné vyplniť Formulár k zápisu do prvého ročníka ZŠ. Vyplnený formulár prosíme zaslať v podobe pdf formátu na emailovú adresu školy: zsslovmarcelova@gmail.com

            Zákonný zástupca dieťaťa môže základnej škole poskytnúť osobné údaje potrebné pred zápisom aj prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

            b) Zápis papierovou formou - zákonný zástupca si osobne vyzdvihne formulár v základnej škole s dôrazom na dodržiavanie hygienicko - epidemiologických opatrení (povinné nosenie respirátora FFP2) - k zápisu prosím priniesť občiansky preukaz, rodný list dieťaťa a kartičku poistenca.

            2. Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            3. Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebudú pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne.

            4. Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre
            deti a dorast sa nebudú vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne. 

            5. Rozhodnutie o prijatí:

            V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 15. júna 2021 a spolu s rozhodnutím o prijatí archivuje aj prihlášku. Riaditeľ školy do 30. júna 2021 zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt s údajmi podľa § 60 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Pri rozhodovaní o prijatí na plnenie povinnej školskej dochádzky riaditeľ základnej školy zriadenej obcou alebo okresným úradom v sídle kraja postupuje podľa Správneho poriadku.

            V prípade zmien (ďalšie opatrenia  MŠVVaŠ SR) Vás budeme bezodkladne informovať.

          • „Byť dobrým učiteľom je tým najväčším umením.“

          • Milé kolegyne a milí kolegovia,

            škola je jedinečné prostredie, učiteľstvo je výnimočné poslanie a profesijný život prináša rôzne štádiá zrenia i učiteľské obdobia. Už rok nás ohrozuje pandémia, v dôsledku ktorej celý tento školský rok je jedna obrovská výzva. Deti vzdelávate v  sťažených školských podmienkach či v online prostredí. Vynakladáte veľa úsilia, času a energie pri ich výchove a vzdelávaní, hľadáte inovatívne spôsoby ako vyučovať, zaujať a motivovať žiakov k aktívnej práci na diaľku. Súčasne pomáhate deťom pri nadobúdaní zodpovednosti za vlastné konanie a pomáhate im pri hľadaní základných hodnôt. Napriek všetkým ťažkostiam aj takáto kritická situácia má svoje produktívne jadro a tohoročné „učiteľské“ obdobie úspešne spoločne zvládame. Potvrdilo sa, že naša škola nie je len miestom odovzdávania informácií, ale má obrovský sociálny význam, ktorej záleží na komunikácii, vzájomnom kontakte a psychike človeka.

            Milí kolegovia, v  dnešný slávnostný deň, no najmä v súčasných mimoriadnych podmienkach, Vám chcem úprimne poďakovať za doterajší zodpovedný prístup k práci a k žiakom, za každodenné úsilie, láskavosť, pochopenie a trpezlivosť pri plnení náročných úloh.

            V tento deň patrí moje uznanie aj všetkým nepedagogickým zamestnancom, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť našej školy, bez ktorých by sa zdarný výchovno-vzdelávací proces nemohol uskutočňovať.

            Prajem Vám veľa zdravia, optimizmu, empatie, inšpirácie, rešpektu a radosti z osobných i pracovných úspechov. Verím, že to spoločne zvládneme a našim žiakom odovzdáme maximum z toho, čo vieme.

             

                                                                                        S úctou

                                                                                                    Vaša riaditeľka Agnesa Kajtárová

          • Informácie o plánovanom návrate žiakov 2.stupňa

          • Ctení rodičia, milí žiaci!

            Na základe zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie je predpoklad, že po veľkonočných prázdninách nastane zmena a začne platiť regionálny covid automat. Tým by sa otvorila možnosť  obnovenia prezenčného vyučovania na 2. stupni ZŠ. Preto Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ponúka možnosť pravidelného PCR testovania kloktacími testami pre žiakov 2. stupňa základných škôl, (ako aj pre žiakov 3. a 4. ročníka v prípade ak prejavia záujem zákonní zástupcovia daných žiakov).

            Z daného dôvodu potrebujeme zistiť predbežný záujem medzi zákonnými zástupcami o túto formu testovania a to tak, že vyplníte Prílohu "Súhlas dotknutej osoby", ktorý je potrebný pre vykonanie testovania žiakov.

            Predpokladá sa, že testovanie žiakov sa uskutoční po veľkonočných prázdninách. Testovanie kloktaním je dobrovoľné. V prípade nezáujmu zákonného zástupcu o testovanie svojho dieťaťa kloktaním môže byť žiak 2. stupňa testovaný naďalej antigénovými testami.

            Vyplnený súhlas poprosíme doručiť späť do piatku, 26.03.2021, do 12.00 hod, aby sme stihli zabezpečiť dostatok kloktacích testov. 

            O novinkách zo strany Ministerstva školstva SR Vás budeme bezodkladne informovať.

            Vopred Vám ďakujeme za Váš prejavený záujem.

            S pozdravom 

                                   Riaditeľstvo ZŠ Marcelová

          • Pozor, zmena nástupu do školy od 17.03.2021 pre žiakov 1. stupňa

          • Dňa 15.03.2021 sa uverejnil na stránke Ministerstva školstva článok Odborníci si stoja za otvorením škôl, v ktorom sa uvádza:

            Od 8. marca sú školy prednostne otvorené pre deti zákonných zástupcov, ktorí nemôžu svoju prácu vykonávať dištančne. Do tejto kategórie nespadajú len zamestnanci kritickej infraštruktúry, ale aj iné profesie, bez ktorých by sa chod spoločnosti zastavil. „Je tu množstvo ľudí, ktorí musia byť fyzicky v práci. Nejde tu len o lekárov a zdravotnícky personál, ale sú tu aj policajti, hasiči, pekári, predavačky, zamestnanci odpadového hospodárstva, vodiči a iní. Aby sme im to mohli umožniť, s odborníkmi sa nám na rokovaní vlády podarilo presadiť toto čiastočné otvorenie škôl, aby sa mohli ich deti prezenčne vzdelávať,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling. Okrem týchto detí sa však v praxi ukázala potreba vyjsť v ústrety aj rôznym individuálnym prípadom. „Vieme o prípadoch, kedy je napríklad tehotná mama na rodičovskej dovolenke, ktorá má ešte aj školáka, ktorého musela vzdelávať. Alebo obaja rodičia síce pracovali z domu, no nemali už náhradný počítač pre svoje deti, aby sa mohli vzdelávať online. Takisto sú deti, ktoré doma nemajú vhodné prostredie na to, aby sa mohli plnohodnotne vzdelávať. Práve pre takéto prípady sme dali možnosť riaditeľom vyjsť podľa svojich možností v ústrety takýmto rodičom,“ vysvetlil šéf rezortu možnosť rozšírenia výnimky na individuálne prípady podľa posúdenia zriaďovateľa a riaditeľa školy.

            Na základe horeuvedeného stanoviska a posúdenia individuálnych prípadov zriaďovateľ a riaditeľka školy sa rozhodli, že na prezenčné vyučovanie môžu od 17.03.2021 nastúpiť všetci žiaci ročníkov 1 - 4. 

            Kvôli sprísneným opatreniam platným od 03.03.2021 bude nutné pri nástupe dieťaťa do školy odovzdať nasledovné dokumenty:

            1. Vyhlásenie o bezinfekčnosti

            2. Preukázať sa platným 7-dňovým negatívnym testom zákonného zástupcu žiaka alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 19.

            S pozdravom 

                                                 Riaditeľstvo ZŠ Marcelová

             

          • Upozornenie vedúcej školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne upozorňuje rodičov žiakov 1. stupňa, že od dňa 09.03.2021 je každý rodič povinný aktuálne prihlásiť a odhlásiť svoje dieťa z obedov za príslušný kalendárny deň zo školskej jedálne. Každú prihlášku alebo odhlášku treba telefonicky oznámiť vedúcej školskej jedálne na telefónnom čísle 035 7798 355.  

          • Nástup do školy 08.03.2021

          • Riaditeľstvo ZŠ Marcelová informuje rodičov, že prezenčné vyučovanie žiakov I. stupňa bude pokračovať aj od 08.03.2021.

            Vyplýva to z Rozhodnutia Ministra školstva SR zo dňa 02.03.2021: S účinnosťou od 8. marca 2021 do 21. marca 2021 sa mení a dopĺňa rozhodnutie č. 2021/10079:1- A1810 v súlade s podmienkami uvedenými v uzneseniach vlády Slovenskej republiky č. 122 a 123 z 28. februára 2021 takto: 2. v časti A. prvom bode písm. b) sa za slová „základných školách na prvom stupni“ vkladajú slová „prednostne pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, alebo pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu“.

            Kvôli sprísneným opatreniam platným od 03.03.2021 bude nutné pri nástupe dieťaťa do školy odovzdať nasledovné dokumenty:

            1. Vyhlásenie o bezinfekčnosti

            2. Preukázať sa platným 7-dňovým negatívnym testom zákonného zástupcu žiaka alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 19

            3. Vyhlásenie zákonného zástupcu, že nemôže svoju prácu vykonávať z domu. 

            Prosíme Vážených rodičov, aby priebežne sledovali aktuality na stránke školy. Ďakujeme.

             

          • Čítame radi

          • Marec sa spája nielen s príchodom jari, obdobím, kedy sa príroda prebúdza k životu, ale aj s knihou, ktorá je studnicou vedomostí, zážitkov, zdrojom zmysluplného vyplnenia voľného času, ...

            Milí žiaci, pozývame Vás k absolvovaniu rôznych aktivít zameraných práve na knihu a láske ku knihám.

            Plánované aktivity:

            • V čase jarných prázdnin v rámci „Marca – mesiaca knihy“ vyhlasujeme aktivitu – „Najlepší čitateľ triedy“ – súťaž medzi žiakmi v rámci jednotlivých tried. Súťaž bude trvať 1 mesiac. Vašou úlohou je viesť denník o prečítaných knihách. Napíšte si stručný opis deja, hlavné postavy a hlavnú myšlienku diela.
            • Po jarných prázdninách žiakov prvého stupňa čaká online beseda s knihovníčkou Okresnej knižnice v Komárne o vzácnosti a hodnote kníh, o práci s informáciami, encyklopédiami, či o fungovaní knižnice, o postupe pri požičiavaní si kníh z knižnice a ako sa starať o knihy.
            • V priebehu mesiaca marec žiakom prvého stupňa budú spríjemňovať hodiny čítania žiaci 8. a 9. ročníka – „Starší čítajú mladším“, ktorí im cez aplikáciu zoom budú čítať ich obľúbené rozprávky či poviedky.
            • Druhý marcový týždeň sa v ŠKD uskutoční tvorivé popoludnie zamerané na výtvarné stvárnenie rozprávkových hrdinov z najobľúbenejšej prečítanej rozprávky a inscenáciu rozprávky Pippi dlhá pančucha.
            • Žiaci 5. až 7. ročníka si pripravia prezentácie o čitateľských zážitkoch z najobľúbenejšej knihy a na hodinách slovenského jazyka a literatúry sa o ne podelia  so svojimi spolužiakmi.
            • Žiaci  8. a 9. ročníka absolvujú online súťažno-zábavný vedomostný kvíz s názvom „Čítame radi“.
            • Vyvrcholením „Marca - mesiaca knihy“ bude pekný program „Večer so spisovateľkou Gabrielou Futovou“, ktorého sa zúčastnia žiaci druhého stupňa cez aplikáciu zoom koncom marca v podvečerných hodinách.

            Prajeme Vám veľa príjemných chvíľ pri čítaní kníh a napĺňaní aktivít.

          • Úspechy našich žiakov v čase dištančného vzdelávania

          • V školskom roku 2020/2021 sa umelecké a vedomostné súťaže realizujú online formou z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie.  Napriek komplikáciám sa naši žiaci úspešne zapojili do okresného kola vedomostnej súťaže - Geografická olympiáda. Súťažili v troch kategóriách, v ktorých sa umiestnili nasledovne:

            Kategória G:

            1. miesto - Simon Gere - 5.A

            reprezentácia školy - Dávid Kucman - 5.A

            Kategória F:

            6. miesto, podľa dosiahnutého počtu bodov 4. miesto - Filip Foltin - 6.A

            19. miesto, podľa dosiahnutého počtu bodov 12. miesto - Marek Novák - 6.A

            Kategória E:

            1. miesto - Martina Csontosová - 8.A - postup do krajského kola GeO

            9. miesto - Samuel Ján Sokol - 9.A

             

            Víťazom, úspešným riešiteľom a reprezentantom školy úprimne gratulujeme.

            Podrobné informácie nájdete v prílohe:

          • Brány školy sa otvoria!


          •    

            Brány školy sa dňa 08.02.2021 otvoria!

            Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR a po dohode so zriaďovateľom, sa zajtrajším dňom obnovuje vyučovanie pre žiakov prvého stupňa. Je na zvážení rodičov, či sa ich dieťa zapojí do prezenčnej formy vyučovania v škole alebo bude pokračovať v dištančnom vyučovaní z domu. Urobíme všetko preto, aby sme v maximálnej miere zabezpečili bezpečný návrat žiakov do školy dodržiavaním všetkých protiepidemiologických opatrení.  

            Pri nástupe žiakov platia podmienky: Predložiť vyhlásenie o bezinfekčnosti a preukázať sa negatívnym testom zákonného zástupcu žiaka.

            Všetky ďalšie informácie sa vám budeme snažiť sprostredkovať v priebehu nasledujúcich dní. 

            Tešíme sa na opätovné stretnutie, neprestaňme však byť obozretní, opatrní a disciplinovaní!

               
             

          • Návrat do škôl od 08.02.2021

          • Mílí žiaci, vážení rodičia!

            Obraciam sa na Vás, verím, že s dobrou správou. V týchto chvíľach sa pripravujeme a plánujeme bezpečný  návrat žiakov prvého stupňa k plnohodnotnému prezenčnému vyučovaniu. Stále čakáme na  rokovanie vlády SR a  schválenie Uznesenia vlády SR, ktoré by nám otvorenie školy povoľovalo. Naďalej je potrebné sledovať webovú stránku školy a médiá, aj počas víkendu, pretože situácia sa môže meniť s ohľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu v okrese. Návrat bude možný za dodržiavania prísnych bezpečnostných protiepidemiologických opatrení. Na prípadný návrat bude potrebný: negatívny test zamestnanca, negatívny test jedného zákonného zástupcu, žiak 1.stupňa nemusí byť testovaný. Testovať sa zákonný zástupca môže v ľubovoľnom odbernom mieste v mieste svojho bydliska. Naša škola však v spolupráci s Obecným úradom v Marcelovej poskytuje možnosť testovania v dvoch odberných miestach v Marcelovej – v miestnom kultúrnom dome, v školskej telocvični a na štadióne. Uvítali by sme však, keby ste sa testovania zúčastnili v kultúrnom dome a na štadióne. Registrovať sa na testovanie môžete na oficiálnych stránkach obce Marcelová už od 4.02.2021 na webovej stránke  https://www.marcelova.sk/obec-2/registracia-na-testovanie/

            Ak sa vyučovanie  začne v pondelok 8.02.2021, začiatok vyučovania bude  o 7.35 hod. Fungovať budú  aj 4 oddelenia ŠKD a školská jedáleň. Obedy sú naďalej bezplatné.

            Pri odovzdaní dieťaťa v pondelok, je potrebné pani učiteľke, ktorá vykonáva ranný filter, odovzdať vyplnené Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťata a preukázať sa aktuálnym testom (PCR alebo antigénovým). Zákonný zástupca, ktorý už prekonal ochorenie COVID-19, sa preukáže Potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 19 (tlačivom alebo potvrdením v mobilnom telefóne). Žiak, ktorého zákonný zástupca  sa nezúčastní testovania do 8.02.2021, alebo ktorého zákonný zástupca  je  pozitívny, alebo je v karanténe, alebo bol v kontakte s pozitívne testovanou osobou a preto je v karanténe sa nemôže zúčastniť prezenčnej formy vyučovania. Takémuto žiakovi budú materiály a úlohy doručované prostredníctvom EduPage.

            Žiak musí mať dýchacie cesty prekryté rúškom a pri sebe v školskej taške náhradné rúško.

            Zároveň sa počas vyučovania spúšťa COVID semafor, ktorým sa bude vyučovací proces riadiť.

            Je potrebné naďalej sledovať oficiálnu webovú stránku školy, stránku https://www.ucimenadialku.sk/, kde budú uverejňované všetky novinky alebo zmeny.

            Akékoľvek zmeny sa Vám budeme snažiť poskytnúť čo najskôr.

             

                                                                                   Mgr. Agnesa Kajtárová, riaditeľka školy