• Výsledky súťaže iBobor

          • Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. Dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2022/2023 sa do súťaže v rámci Slovenska zapojilo 124 574 súťažiacich. 

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Úspechy našich žiakov:

            1. kategória Drobec - Sofia Lajosová, 3.A - 92,73 percentilu

            2. kategória Bobrík - Daniel Černek, 5.A - 79,03 percentilu

            3. kategória Kadet - Petr Balabolkin, 8.A - 84,69 percentilu

                                          - Marek Novák, 8.A - 75,34 percentilu

            Srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Úspechy na chemickej olympiáde

          • Dňa 30.03.2023 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády kategória D. Súťaž sa konala na Základnej škole Jána Amosa Komenského v Komárne, kde nás úspešne reprezentoval Kristóf Tóth, žiak 9.A triedy. Svoje vedomosti a zručnosti musel zmerať v dvoch častiach – praktickej, ktorá mala preveriť využitie získaných poznatkov v praxi, teoretickej, kde sa overili rozšírené znalosti učiva chémie. Kristófovi zo srdca blahoželáme k dosiahnutému výsledku.

          • Deň rodiny 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň rodiny 2023 .

            Rodina je základ všetkého. Tvorí  dôležitú súčasť života každého z nás. V prostredí rodiny sa spolu delíme o svoje radosti i starosti, a vďaka rodine sme schopní prekonávať životné prekážky.

            V rodine dozrievajú sny a túžby mladých ľudí a formuje sa rebríček hodnôt dôležitých pre celý jeho ďalší život. Rodina je aj školou ľudskosti, kde sa učíme vzájomnej láske a úcte, rešpektu a porozumeniu, či pomoci slabším a zraniteľnejším. Preto je rodina nenahraditeľná.

            Pred niekoľkými dňami celý svet oslavoval Medzinárodný deň rodiny.  Aj naša škola si chcela pripomenúť dôležitosť, veľkosť a krásu našich rodín, v ktorých panuje láska – rodičov, detí, ale aj starých rodičov  alebo súrodencov. Vo štvrtok, 25.mája, sa všetci žiaci, rodičia a priatelia našej školy stretli v kultúrnom dome na oslave sviatku všetkých rodín. Každý prispel svojou časťou do pestrej mozaiky spevu, tanca, básní a vyznaní. Strávili sme spolu príjemné popoludnie. Z našich úst zneli slová vďaky a lásky, ktoré sme zo srdca a s radosťou darovali svojim najbližším.

             Pevne veríme, že  naša spoločná školská rodina tvorí súčasť  vašich rodín. Snažíme sa, aby sa každý z nás cítil v našej školskej rodine milovaný, pochopený a prijatý. Aby sme žili vo vzájomnej úcte, porozumení v prijatí krehkosti každého z nás.

          • Plníme detské sny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plníme detské sny.

            Detské ihrisko je aj po roku stále obľúbeným miestom stretávky pre naše deti a mládež. Spoločne tu trávia svoj voľný čas. Niektorí sa rozprávajú, hrajú, hojdajú, iní sa tu spolu učia alebo len tak relaxujú. Máme z toho veľkú radosť, že toto ihrisko nás spája.

          • Mini Open for Kids

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mini Open for Kids.

            Mini Open for Kids 11.mája sa naši žiaci ročníkov 2. - 4. zúčastnili posledného kola celoročnej súťaže Mini Open for Kids v Pribete. Našu školu reprezentovali 2 družstvá. S pomedzi 6-tich družstiev sa: družstvo „A“ umiestnilo na 1. mieste a družstvo“ B“ na krásnom 3. mieste. Po všetkých kolách sa družstvo „A“ prebojovalo do finálovej časti, ktorá sa uskutoční 8. júna v Mestskej športovej hale v Komárne. Za doterajšiu reprezentáciu všetkým hráčom a hráčkam blahoželáme a držíme palce vo finále.

          • Vybíjaná dievčat okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vybíjaná dievčat okresné kolo.

            Vybíjaná dievčat - okresné kolo

            Dňa 3. mája 2023 sa uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej dievčat v Športovej hale

            v Kolárove. Zo 16-tich družstiev, ktoré sa zúčastnili základných kôl v jednotlivých skupinách sa našim dievčatám podarilo prebojovať medzi najlepšiu štvorku nášho okresu. V okresnom kole so cťou reprezentovali našu školu a získali krásne 3.miesto.

            Blahoželáme im.

          • McDonalds Cup

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album McDonalds Cup.

            McDonald's Cup 26. apríla 2023 bola naša škola organizátorom jedného zo základných kôl McDonald's Cupu. Je to celoročníková postupová súťaž školských tímov určená chlapcom aj dievčatám, ktorých účasť je v družstve povinná. Futbalové tímy sa postupne kvalifikujú z vlastných školských kôl, ďalej postupujú cez kvalifikačné a regionálne kolá. Našu školu reprezentovali žiaci ročníkov 2. - 4. V konkurencii ďalších troch škôl sa umiestnili na krásnom 2. mieste. Blahoželáme všetkým našim hráčom.

          • Výnimočný deň u pani prezidentky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výnimočný deň u pani prezidentky.

            Výnimočný deň u pani prezidentky Žiaci a zamestnanci Základnej školy v Marcelovej sa 11.05.2023 zúčastnili výnimočného výletu v Bratislave. Navštívili Prezidentský palác. Nebola to len taká obyčajná návšteva. Predchádzalo jej pozvanie od samotnej pani prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré si veľmi vážime. Deň sa začal stretnutím pri škole. Hneď ráno sme zažili menšie vzrušenie, keďže našu cestu sprevádzalo množstvo kolón a opráv ciest. Už sme sa báli, že stretnutie nestihneme. Pred vstupom do paláca nás čakala bezpečnostná kontrola, po ktorej sa začala prehliadka sídla pani prezidentky, nádherného Grasalkovičovho paláca. Keďže program pani prezidentky je veľmi nabitý, začali sme prehliadkou paláca a dúfali sme, že sa nám podarí aspoň na chvíľku ju zahliadnuť. Báli sme sa, aby sme kvôli nášmu meškaniu neprišli o čas strávený v spoločnosti hlavy štátu. Počas prehliadky sme obdržali výborné správy. Šťastie sa priklonilo na našu stranu a nakoniec sme sa s pani prezidentkou stretli. Stáli sme v Prijímacom salóniku a boli sme plní očakávania a tak trochu aj nervózni. Zrazu sa otvorili dvere a objavila sa pani prezidentka. Bolo to pre nás veľkou cťou a zároveň aj potešením. Porozprávali sme jej o našich environmentálnych a dobrovoľníckych aktivitách, konkrétnych projektoch a úspechoch. Zaujímala sa o všetky naše projekty, ale spýtala sa aj na blížiace sa letné prázdniny. Odovzdali sme jej darčeky, vyhotovené žiakmi školy. Následne sme sa s ňou rozlúčili, poďakovali za príjemné stretnutie v priateľskej atmosfére a ešte sme pokračovali v prehliadke paláca. Na záver sme sa presunuli do záhrady Prezidentského paláca s cieľom trochu si oddýchnuť a vymeniť si radostné dojmy zo stretnutia. Prešli sme sa popri stromoch, ktoré vysadili mnohí vysokopostavení štátnici, králi, prezidenti a ďalšie významné osobnosti, ktoré navštívili Prezidentský palác. Veľkú radosť sme mali aj z možnosti vidieť výmenu čestnej prezidentskej stráže. Pokračovali sme v zážitkovom centre vedy Aurelium, kde sme mohli vidieť laserovú šou a pokusy s elektrinou. Stredobodom elektrickej ukážky bola Tesla Coil. Po šou sme samostatne a interaktívne skúmali zákony fyziky, techniky, informatiky či biológie. Deň sme ukončili pri vodnom diele Gabčíkovo, kde sme Dunaj obdivovali na vysunutom sklenenom moste z 50 m výšky. Videli sme mechanizmy plavebných komôr a aj ako funguje vodné dielo. Vo večerných hodinách nás v Marcelovej vítali naši rodičia, ktorým sme nadšene vyrozprávali všetky naše bohaté zážitky. Bol to deň, na aký sa nezabúda! Petr Balabolkin, Filip Foltin a Marek Novák žiaci 8.A triedy

          • Brigáda v okolí školy - Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Brigáda v okolí školy - Deň Zeme.

            Každý rok na celom svete oslavujeme Deň Zeme. Pripomíname si, že naša Zem je jedinečná a pre nás jediná, preto sa o ňu musíme starať, dbať o to, aby tu po nás zostala aj pre nasledujúce generácie. Každý z nás, hoci len malými krôčikmi, môže dokázať veľké veci. Dňa 2. mája 2023 sa aj ZŠ Marcelová zapojila do osláv tohto výnimočného dňa. Začali sme vzdelávacími aktivitami v ročníkoch 1. - 4. Žiaci vypracovávali pracovné listy a pracovali na úlohách o ochrane životného prostredia.

            Neskôr sme sa všetci presunuli na školský dvor, kde sme spoločne očistili a upravili svoje okolie po zime. Preriedili sme rastlinky, ostrihali uschnuté konáriky, upravili bylinkovú pyramídu, prekopali naše záhony s tulipánmi a narcismi, podopĺňali prírodné materiály do hmyzieho hotela a vyzbierali odpadky. Dievčatá pozametali chodníky.

            Najstarší žiaci sa presunuli do nami vybudovanej zábavno - relaxačnej zóny. Tu chlapci poopravovali posedenia z paliet, dievčatá premaľovali a oživili farbu na atrakciách. Spoločne celé okolie vyčistili od odpadkov, vyzametali a zbavili záhony buriny.

            Aj týmito krokmi spoločne pracujeme na trvalej udržateľnosti, ochrane životného prostredia a ochrane našej zelenej planéty.

             


             

             

          • Finančná gramotnosť pre najmenších

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Finančná gramotnosť pre najmenších.

            Dňa 24.04.2023 navštívila našu školu lektorka z oblasti finančnej gramotnosti, ktorá mala pre našich žiakov pripravených množstvo zaujímavých aktivít zameraných práve na rozvoj finančnej gramotnosti u detí na ZŠ. V rámci tohto dňa mali deti možnosť naučiť sa a osvojiť si množstvo nových pojmov ako napríklad bankomat, bankomatová karta, falzifikát, mince a pod. Žiaci mali možnosť vyskúšať si ako sa pracuje s bankomatom. Každý žiak dostal bankomatovú kartu a vyskúšal si prostredníctvom hračkárskeho bankomatu výber peňazí z neho. Táto činnosť bola pre deti veľmi zaujímavá a naučili sa pri nej ako funguje ozajstný bankomat. Deti vložili svoju farebnú kartu, zadali pinkód, rozhodli sa, koľko si z neho chcú vybrať a peniažky im bankomat vydal. Na konci si zobrali potvrdenie o vybratí peňazí. Ďalej mala pani lektorka pripravené pre deti aj spoločenskú hru zameranú na finančnú gramotnosť. Pri tejto hre používali žiaci hraciu kocku, ktorou deti hádzali a postupovali po políčkach až k cieľu. Na začiatku hry každý hráč disponoval istou sumou peňazí a ako hra pokračovala, deťom sa peniažky míňali aj pribúdali podľa toho, na aké políčko stúpili. Na niektorých políčkach vyhral práve 5 eur, na iných zas kúpil cukríky za 2 eurá, teda minul 2 eurá. Výhercom hry sa stal hráč, ktorý došiel až do cieľa s najvyšším počtom peňazí. V rámci tohto dňa si deti mohli popozerať rôzne bankovky. Učili sa, ktorá má akú farbu, ako vyzerá a aký obrázok sa na nej nachádza. Rozlišovali ozajstné pravé peniaze od falzifikátov. Na konci dňa si deti z hračkárskeho bankomatu vybrali peniažky a mohli si ich vyfarbiť podľa svojej fantázie. Tento deň bol pre deti veľmi náučný a odniesli si z neho množstvo nových poznatkov a vedomostí užitočných do ozajstného života. Mgr. Evelyn Árendášová

          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo geografickej olympiády.

            Dňa 26.4.2023 sa Dominik Binčík, žiak 7. A triedy a Peter Balabolkin, žiak 8.A triedy, zúčastnili krajského kola Geografickej olympiády v Zlatých Moravciach a dosiahli skvelé výsledky vo svojej kategórii. Dominik obsadil 6. miesto a Peter 5. miesto. Obidvom chlapcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Deň narcisov - Liga proti rakovine

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov - Liga proti rakovine.

            Deň narcisov 20. apríla 2023 sa konala verejnoprospešná zbierka Liga proti rakovine. Žiaci - dobrovoľníci sa okrem školského areálu vybrali aj do ulíc našej obce v Marcelovej. Celkovo sa podarilo vyzbierať 361,55 €. Ďakujeme všetkým, ktorí finančne podporili ľudí trpiacich onkologickými ochoreniami.